Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Κανένας φόβος για το τι θα συμβεί τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό

Βασιλακόπουλος: Κανένας φόβος για το τι θα συμβεί τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό
Βασιλακόπουλος: Τι δήλωσε ο καθηγητής για όσους δυσπιστούν για μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού.

Για τη σημασία του εμβολιασμού στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Βασιλακόπουλος: Τι δήλωσε ο καθηγητής

Όπως ανέφερε υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο λέγοντας «αν εμβολιαστώ δεν έχει δοκιμαστεί τι θα γίνει 4 χρόνια μετά».

Σε αυτό ο ίδιος εξηγεί πως όταν εμβολιάζεται κάποιος ο οργανισμός εκτίθεται σε μια πρωτεΐνη, στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοιού. «Ας υποθέσουμε ότι δεν εμβολιαστείς, και κολλήσεις φυσικά κορωνοιό και αναρρώσεις. Τότε έχεις εκτεθεί και στην πρωτεΐνη ακίδα που σε εκθέτει το εμβόλιο και στις υπόλοιπες πρωτεΐνες του κορωνοιού. Φοβάται κανένας Έλληνας που κόλλησε και ανάρρωσε τι θα συμβεί σε 4 χρόνια μετά επειδή έχει εκτεθεί στην πρωτεΐνη ακίδα; Ούτε ένας. Γιατί αν εμβολιαστώ θα πάθω κάτι;» είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Θωμαΐδης: Θα φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα

Νωρίτερα, στην ραγδαία διασπορά του ιού στην χώρα μας και την μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

«Όπως φαίνεται από την επιδημιολογία λυμάτων και από την αύξηση του ιικού φορτίου τα κρούσματα στην Αττική θα είναι πάνω από 1500-1800 σύντομα ακόμα και μέσα σε αυτή την βδομάδα ενώ στην επικράτεια πάνω από 3.000 χιλιάδες ανάλογα τα τεστ που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτή η ραγδαία διασπορά μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 4000 κρούσματα σύντομα καθώς όπως εξήγησε αυτό που βλέπουν από τα λύματα και το δίκτυο επιδημιολογίας δειγμάτων του ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σε όλη την επικράτεια απότομη και σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου σε αυτά, ειδικά σε περιοχές όπως την Κρήτη, την Αττική την Πελοπόννησο, τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Βασιλακόπουλος

«Η αύξηση του ιικού φορτίου ειδικά στην Αττική είναι εντυπωσιακή μέσα σε 4 βδομάδες. Ξεκίνησε με το ποσοστό του 25% η αύξηση και καταλήξαμε η αύξηση από βδομάδα σε βδομάδα να είναι πάνω από 220% (μέσα σε 3 βδομάδες). Φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι το νέο κύμα είναι πολύ επιθετικό, εξελίσσεται πολύ γρήγορα η διάδοση αυτή ενώ από την γονιδιωματική ανάλυση φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δ έχει επικρατήσει πολύ γρήγορα απ ότι περιμέναμε».

Παράλληλα, ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε πως κάθε μέρα εμβολιάζονται περίπου 35 εκατ άνθρωποι επιβεβαιώνοντας ότι είναι το μόνο όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πως αν δεν το κάνουμε μπορεί να έχουμε άσχημη τροπή στην νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments