Οικονομία

DBRS: Σταθερή η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα παρά τον κορωνοϊό

DBRS: Σταθερή η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα παρά τον κορωνοϊό
DBRS: Σταθερή και με ανθεκτικότητα αποδείχθηκε η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα παρά την πανδημία του κορωνοϊού για το 2020 σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS.

Σταθερή και με ανθεκτικότητα αποδείχθηκε η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα παρά την πανδημία του κορωνοϊού για το 2020 σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS. Μετά από μια αύξηση περίπου 9,2% για τη διετία 2018 – 2019 η αύξηση στις τιμές επιβραδύνθηκε λόγω των μέτρων σχετικά με τον κορωνοϊό όμως η επίδοση παρέμεινε θετική με ρυθμό 4,6%.

Τι δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Τα προσωρινά της ΤτΕ δείχνουν ότι οι τιμές για τις κατοικίες συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό ανά έτος 3,3% παρά την επιβολή των μέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η αγορά ακινήτων είναι εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις οι οποίες καταλήγουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις στην Αθήνα και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Όμως οι τιμές και οι συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον και πιθανόν επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα μετάδοσης, είναι ακόμη όμως σε χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

Τι προβλέπει για τους μακροπρόθεσμους στόχους

Μακροπρόθεσμα προβέπει η έκθεησ της DBRS η εξέλιξη της αγοράς κατοικίας συνολικά θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές για τη στήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που οδηγεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ποια τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης

Η έκθεση καταλήγει σε τρία βαικά συμπεράσματα αναφορικά με την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. Αυτά είναι:

  • Η στεγαστική αγορά δείχνει ανθεκτικότητα το 2021 παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού.
  • Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και σε περιοχές με ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε άλλες περιοχές
  • Η εξέλιξη της στεγαστικής αγοράς συνολικά θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Ελλάδας.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments