Διεθνή

ΕΕ: Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια

ΕΕ: Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια
ΕΕ: Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν αναφορικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που έπληξαν την γειτονική Τουρκία. Τι διαμοιράστηκε.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ για τις πυρκαγιές στην Αττάλεια επισημαίνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.

ΕΕ: Τι συζητήθηκε στην επικοινωνία των δύο αξιωματούχων

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει: «Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τις προσπάθειες αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κοντά στην Αττάλεια. Αυτό δείχνει έκθεση σε κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Πλήρης αλληλεγγύη με την Τουρκία και ετοιμότητα για παροχή υποστήριξης».

Επίθεση κατοίκων στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις πυρκαγιές

Αντιμέτωπος με την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Αττάλειας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το βράδυ της Πέμπτης 29/7, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή με αφορμή τις φωτιές που μαίνονται στη νότια Τουρκία.

ΕΕ: Τουρκία: Οργή των κατοίκων

Οι κάτοικοι φώναζαν στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ρωτώντας αν η κυβέρνηση έχει μόνο τρία αεροπλάνα. «Είχαμε τρία αεροπλάνα. Τρία ήταν εδώ και μετά τα στείλαμε σε άλλες περιοχές», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με κατοίκους να του φωνάζουν: «Μπράβο! Υπάρχουν άλλα 10 αεροπλάνα που κοιμούνται».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι «σας μιλάω ειλικρινά», μία φράση που έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι κάτοικοι εξοργίστηκαν ακόμα περισσότερο. «Έχει μείνει ίχνος ειλικρίνειας; Η χώρα κάηκε», συνέχιζαν να φωνάζουν, με κάποιους, μάλιστα, να του πετούν νερό.

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί από τις πυρκαγιές

Δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται σε κατοικημένες περιοχές και τουριστικούς προορισμούς της νότιας Τουρκίας με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φθάσει τους τέσσερις νεκρούς και δεκάδες χωριά να έχουν εκκενωθεί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Μέτωπα φωτιάς κατακαίνε δασικές εκτάσεις στις περιοχές της Μαναβγκάτ, της Αλάνιας, των Αδάνων, της Μερσίνης, της Αλικαρνασού (Μπόντρουμ) και της Μαρμαρίς, κοντά σε τουριστικές περιοχές της νότιας Τουρκίας. Εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες ζώνες εξαιτίας των σφοδρών ριπών ανέμων. ΕΕ

Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους σε 25χρονο εθελοντή που πήγε στη Μαρμαρίς για να συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Δεκάδες σπίτια, χωράφια και στάβλοι σε πολλά χωριά απανθρακώθηκαν.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χάθηκαν 150 βοοειδή και χίλια αμνοερίφια, 6.000 στρέμματα αγροτικών γαιών και 500 στρέμματα με θερμοκήπια υπέστησαν ζημιές», ανέφερε χθες Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Γεωργίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί. Η πρώτη φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε δάσος της Μαναβγκάτ, στην επαρχία της Αττάλειας (Αντάλια), προτού εξαπλωθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments