Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι Τούρκος πολιτικός που υπηρετεί ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από τις 24 Νοεμβρίου 2015.

Γεννημένος στην Αλάνια, ο Τσαβούσογλου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας το 1988 όπου σπούδασε διεθνείς σχέσεις. Μετά έκανε ένα μεταπτυχιακό στην οικονομική επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και αργότερα συνέχισε με διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Bilkent. Ήταν ερευνητικός συνεργάτης στο London School of Economics, στο οποίο για μια περίοδο ήταν πρόεδρος της Turkish Society.

Καριέρα

Ως βουλευτής, υπηρέτησε ως πρόεδρος στην Επιτροπή Μετανάστευσης και Πληθυσμού. Τον Νοέμβριο 2009, συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, μέσα στα πλαίσια μιας αναφοράς που προετοιμάζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα τον λιμό στην Σοβιετική Ένωση του 1932-1933.

Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Τσαβούσογλου έγινε μέλος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2003 και έγινε ο ηγέτης της τουρκικής αποστολής και ο αντιπρόεδρος της Συνέλευσης. Στην συνεδρίαση της Συνέλευσης που έγινε τον Ιανουάριο του 2010, ήταν υποψήφιος και εξελέγη στις 25 Ιανουαρίου 2010 για να αντικαταστήσει τον τότε πρόεδρο Lluís Maria De Puig από την Ισπανία. Στην επόμενη συνάντηση του Οκτωβρίου 2010, αυτή η νέα θέση ήταν ο λόγος γιατί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν του ανέθεσε επιπλέον ευθύνες. Η υποψηφιότητά του για αυτήν την θέση υποστηρίχθηκε από όλα τα μεγάλα κόμματα της Τουρκίας. Έγινε πρόεδρος μόλις λίγους μήνες πριν την ανάθεση στην Τουρκία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Νοέμβριος 2010) και την ίδια περίοδο που υπήρχε ένας Τούρκος πρόεδρος στο Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το 2012 τον διαδέχθηκε ο Jean-Claude Mignon από την Γαλλία.

Τουρκικές τοπικές εκλογές 2014

  • Η εφημερίδα Hurriyet άσκησε κριτική στον Τσαβούσογλου λόγω της επέμβασής του στις δημοτικές εκλογές στην Ατάλλια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 30 Μαρτίου 2014.
  • Ενώ ο υποψήφιος του κόμματος της αντιπολίτευσης Mustafa Akaydin προπορευόταν σε ψήφους από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, ο Τσαβούσογλου επισκέφτηκε την περιοχή με τους υποστηρικτές του και διέκοψε την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων. Μετά την διακοπή αυτή, σταμάτησε η καταμέτρηση των ψήφων.
  • Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι ψήφοι που δεν είχαν ακόμα καταμετρηθεί προέρχονταν από τα προάστια της Αττάλιας όπου το κόμμα της αντιπολίτευσης είχε περισσότερους υποστηρικτές.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 27