Οικονομία

Νέο ΕΣΠΑ: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος

Νέο ΕΣΠΑ: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος
Νέο ΕΣΠΑ: Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ελλάδα. Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ κ. Elisa Ferreira μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ανακοίνωσε την έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» για την Ελλάδα.

Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος

Στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» από τον κ. Γεωργιάδη και τους αρμόδιους Γραμματείς. Η σημερινή έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης, απελευθερώνει για τα επόμενα 7 χρόνια πόρους 26,19 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (18 δισ ευρώ επιχορηγήσεων και 13 δισ. ευρώ δανείων) και τους πόρους της νέας ΚΑΠ και των λοιπών χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ, θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα συνολικοί πόροι που πλησιάζουν τα 77 δισ. ευρώ, πόροι ικανοί να καλύψουν το επενδυτικό κενό της οικονομίας (και λόγω της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας) αλλά και να ενισχύσουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και κάποιες δεκάδες δις ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κινητοποιηθούν σε επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι :

  • Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. όπως σημείωσε και η Επίτροπος Elisa Ferreira
  • Το 2020 η Ελλάδα ήταν η πρώτη σε απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ
  • Το νέο ΕΣΠΑ είναι αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο- ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις- κι αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία. Από τα 23 δισ. ευρώ περίπου του ΕΣΠΑ 2014-2020, το ποσό φτάνει τα 26,2 δισ. ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments