Κόσμος

Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικό το σκεύασμα της Johnson

Μετάλλαξη Δέλτα: Αποτελεσματικό το σκεύασμα της Johnson

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Μετάλλαξη Δέλτα: Μία νέα μελέτη στην Νότια Αφρική βρέθηκε ότι το εμβόλιο της Johnson είναι αποτελεσματικό κόντρα στην παραλλαγή του κορωνοϊού.

Νέα μελέτη στην Νότια Αφρική αναφέρει ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι αποτελεσματικό κόντρα στη μετάλλαξη Δέλτα. Η παραλλαγή Δέλτα ήδη σαρώνει στην Ελλάδα με την πιο πρόσφατη μέτρηση του ΕΟΔΥ να αναφέρει ότι βρέθηκαν 540 κρούσματα με την μετάλλαξη.

Πιο συγκεκριμένα, το μονοδοσικό εμβόλιο της αμερικανικής Johnson & Johnson είναι σε ικανοποιητικό βαθμό αποτελεσματικό κατά της πιο μεταδοτικής και ολοένα εξαπλωνόμενης παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, χωρίς να χρειάζεται ενισχυτική δόση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη σε περίπου 480.000 υγειονομικούς στη Νότια Αφρική.

Η μελέτη

Πρόκειται για το πρώτο “τεστ” της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Δέλτα και τα σχετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα 71% έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου και νοσηλείας, καθώς και έως 95% κατά του κινδύνου θανάτου. Μάλιστα η μελέτη με την ονομασία Sisonke εμφανίζει το εν λόγω εμβόλιο να “δουλεύει” καλύτερα έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι προηγούμενων παραλλαγών του ιού SARs-CoV-2 όπως η Βήτα (νοτιοαφρικανική).

Στις λίγες περιπτώσεις που εμβολιασμένοι αρρώστησαν από Covid-19, είχαν ήπια συμπτώματα στο 96% των περιπτώσεων και τα περιστατικά σοβαρής νόσου ή θανάτου ήταν κάτω του 0,05%. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης δύο περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης που σχετιζόταν με το εμβόλιο, αλλά και οι δύο ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως στη συνέχεια.

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, δηλαδή να εμποδίζει τους ανθρώπους να εισάγονται στο νοσοκομείο, να καταλήγουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να πεθαίνουν», δήλωσε η δρ Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, υπεύθυνη της μελέτης (που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο φέτος) και διευθύντρια του Κέντρου Ντέσμοντ Τούτου του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν.

Τόσο η Μπέκερ όσο και η δρ Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, δήλωσαν ότι, με βάση τα ευρήματα, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται δεύτερη ενισχυτική δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να καθησυχάσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων διεθνώς που έχουν εμβολιαστεί με J&J, καθώς μερικοί επιστήμονες προηγουμένως είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ένα μονοδοσικό εμβόλιο μπορεί να μην είναι επαρκές κατά της παραλλαγής Δέλτα. Για «πολύ καλά νέα στη μάχη κατά της παγκόσμιας πανδημίας Covid-19», έκανε λόγο ο διακεκριμένος ιολόγος δρ Νταν Μπαρούχ του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Κάλυψη διεθνών πολιτικών εξελίξεων, γεωπολιτικών ανακατατάξεων, διπλωματικών σχέσεων και θεμάτων διεθνούς ασφάλειας. Παρακολούθηση κρίσεων, πολέμων, διεθνών οργανισμών και στρατηγικών εξελίξεων με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και την αναλυτική προσέγγιση. Δημοσιογράφος με 20ετή εμπειρία στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ. Απόφοιτος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική. Έχει καλύψει σημαντικά διεθνή γεγονότα, συνόδους κορυφής, εκλογικές αναμετρήσεις και περιφερειακές κρίσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή αναλύσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ενέργειας και διεθνούς διπλωματίας, συνεργαζόμενος με ενημερωτικούς οργανισμούς και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο