Πολιτική

Σκρέκας: Μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

Σκρέκας: Μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ
Σκρέκας: Πακέτο ενίσχυσης και άμεσες παρεμβάσεις για τις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας.

Πακέτο ενίσχυσης και άμεσες παρεμβάσεις για τις πυρόπληκτες περιοχές ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας.

Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών προς τη ΔΕΗ για όλους όσους έχει καταστραφεί η οικία τους καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών με 3,7 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων.

Παράλληλα θα δοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης Άγριας Ζωής που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, ενώ καθιερώνεται ο θεσμός του «ανάδοχου αναδάσωσης».

Πακέτο νέων μέτρων ενίσχυσης

  • Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο
  • Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο των στοχευμένων παρεμβάσεων

  • Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  • Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
  • Διάταξη που θα περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.
  • Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
  • Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
  • Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
  • Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
  • Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών – με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο – για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης δομικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δασικών υπηρεσιών, καθώς και τη θεσμοθέτηση της έννοιας «Ανάδοχος Αναδάσωσης» για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας των Πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments