Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για τους κρατικούς λειτουργούς

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για τους κρατικούς λειτουργούς
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν γενική αμνηστία για τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα γενική αμνηστία για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους στο Αφγανιστάν, δύο ημέρες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν χάρη σε μια επίθεση αστραπή.

«Κηρύχθηκε γενική αμνηστία για όλους, συνεπώς οφείλετε να επιστρέψετε με πλήρη εμπιστοσύνη στις καθημερινές συνήθειές σας», αναφέρουν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ποιος πιθανολογείται ότι θα αναλάβει νέος πρόεδρος

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι συνιδρυτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εκπρόσωπος του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 συνελήφθη στο Πακιστάν από την CIA ενώ αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2018 έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιθανολογείται πως πρόκειται να γίνει ο νέος πρόεδρος της χώρας, όντας αναγνωρίσιμο πρόσωπο των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι αρχηγός των ισλαμιστών εξτρεμιστών είναι ο Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα.

Απόγνωση και προσπάθεια διαφυγής με κάθε τρόπο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι πολίτες στο Αφγανιστάν που προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα τους με κάθε τρόπο, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε όλο το κράτος, ακόμα και στην πρωτεύουσα της Καμπούλ. Αρκετοί κρεμάστηκαν από τα αεροπλάνα και κατά την απογείωση έπεσαν στο κενό, ενώ σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με συνωστισμό, πυροβολισμούς και τουλάχιστον 5 νεκρούς.

Στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται σήμερα το πρωί, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας. Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατούσε χάος και πανικός, με πλήθος κόσμου, να έχει κατακλύσει τον διάδρομο και ορισμένους να προσπαθούν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν.

Οι πόρτες ήταν ερμητικά κλειστές και οι θέσεις διαφυγής προορίζονται αποκλειστικά για προσωπικό των χωρών της Δύσης.

Στοιβαγμένοι

Χαρακτηριστική του όγκου του πλήθους που προσπαθεί απεγνωσμένα να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν τα τελευταία 24ωρα είναι μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτή απεικονίζονται περισσότεροι από 600 Αφγανοί και Αφγανές «στοιβαγμένοι» σε ένα πελώριο φορτηγό αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τη New York Post, εκατοντάδες Αφγανοί που αγωνιούσαν για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Το πλήρωμα του φορτηγού αεροσκάφους αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια με προορισμό το Κατάρ.

Συνολικά 640 πρόσφυγες κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πολύ περισσότεροι από τον αριθμό που σκόπευε να μεταφέρει το πλήρωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments