Κόσμος

Ταλιμπάν: Παράθυρο για συνεργασίες με ξένες χώρες

Ταλιμπάν: Παράθυρο για συνεργασίες με ξένες χώρες
Ταλιμπάν: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν με το καθεστώς να παραχωρεί συνέντευξη μιλώντας για τα ΜΜΕ, τις γυναίκες και τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν την πρώτη συνέντευξη Τύπου στην οποία τοποθετήθηκαν επί πολλών θεμάτων. Νωρίτερα είχαν στείλει τελεσίγραφο προς τις ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Από την άλλη ο Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυνε έκκληση για ασφαλή αποχώρηση όσων θέλουν να φύγουν. 

Πιο συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και σε αυτήν αναφέρθηκαν στον τρόπο που θα κυβερνήσουν. Ειδική μνεία έκαναν στις γυναίκες τονίζοντας πως «θα έχουν δικαιώματα  με βάση τη Σαρία». Επίσης, χαρακτήρισαν ανίκανη την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισαν πως το Αφγανιστάν στο εξής θα είναι μια ασφαλής χώρα.

Ταλιμπάν Αφγανιστάν

«Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς»

Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».

Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».

«Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία»

Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε».

«Ελεύθερα και ανεξάρτητα τα ιδιωτικά ΜΜΕ»:

Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι δεσμεύονται για τον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι δεσμευόμαστε για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων».

«Εργαζόμαστε για να σχηματίσουμε κυβέρνηση»:

Ερωτώμενος για τους νέους νόμους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους. «Υπάρχει πλήρης ασφάλεια σε όλη τη χώρα», αποκρίθηκε όταν τον ρώτησαν για απαγωγές και δολοφονίες σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. «Θα έχουμε όλο και περισσότερη ασφάλεια μέρα με τη μέρα. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τη χώρα. Υπάρχει αμνηστία», σημείωσε.

«Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε»:

Όσον αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται για την εξουσία που είχαν πριν 20 χρόνια και με αυτή που θα υπάρχει τώρα ανέφερε: «Η χώρα μας είναι μουσουλμανικό έθνος. Το ίδιο ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο παραμένει και σήμερα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στους τομείς εμπειρίας, ωριμότητας και οράματος, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Αυτή ήταν μια εξελικτική διαδικασία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments