Ελλάδα

Αλλάζουν όλα στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Αλλάζουν όλα στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος
Αλλάζουν όλα στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος με 5 σημαντικές αναρρυθμίσεις. Τι προτείνει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προτείνει σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να αλλάξουν πλήρως όσα γνωρίζαμε για τους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως σημειώνει η Ρυθμιστική Αρχή, οι αλλαγές αυτές κρίνονται επιβεβλημένες μετά τις πρόσφατες σημαντικές ανατιμήσεις.

Οι προτάσεις της ρυθμιστικής αρχής έρχονται για να θέσουν κανόνες για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Σε ένα αβέβαιο τοπίο υπήρξαν βέβαια και σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των προμηθευτών για τις προτάσεις αυτές.

Κάθε πλευρά πάντως πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι και 30 Αυγούστου οπότε και διαρκεί η δημόσια διαβούλευση.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προτείνει η ρυθμιστική αρχή διαφάνειας είναι:

  • Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις
  • Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης
  • Συγκεκριμένα όρια προσαύξησης των κυμαινόμενων τιμολογίων
  • Κατάργηση του παγίου
  • Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών

Όσον αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας η ΡΑΕ προτείνει α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30% γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments