Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση στους διασωληνωμένους

Μετάλλαξη Δέλτα: Αύξηση στους διασωληνωμένους
Μετάλλαξη Δέλτα: Το τέταρτο κύμα σε συνδυασμό με την παραλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αρχίσει να “δείχνει τα δόντια” της. Ήδη τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα παρά το θέρος, ενώ τα νησιά βρίσκονται στο “κόκκινο”. Ενδεικτικά την Παρασκευή τα κρούσματα του κορωνοϊού ανήλθαν στα  3.273 , εκ των οποίων τα 768 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ ακολουθεί σταθερά η Κρήτη με 340 νέα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 376 νέα κρούσματα. Την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.218. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί βλέποντας τα νούμερα και την εικόνα των νοσοκομείων έχουν αρχίσει έναν αγώνα κόντρα στο χρόνο απευθύνοντας εκκλήσεις στους πολίτες για εμβολιασμό. Ακόμη, προσπαθούν να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να πάρουν την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, η οποία πλέον έχει μπει και επισήμως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται. Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ήταν σαφής στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας».

Και προσέθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της». Να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.

Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν, άλλωστε, και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πιέζεται ξανά το σύστημα υγείας

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική, αλλά υπαρκτή», όπως είπε.

«Η πανδημία, αυτή την στιγμή, αποτελεί κυρίως νόσο των νέων, με τη διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια ‘στροφή’ στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», προσέθεσε ο καθηγητής, ενώ ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη ‘εισιτήρια προς εξιτήρια’. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χθες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Το ΕΣΥ επανέρχεται στα επίπεδα του προηγούμενου Μαϊου

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΕΣΥ έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Η διαφορά είναι πως τότε το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid, έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες, και 299 σε κλίνες ΜΕΘ, έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%», τόνισε ο Χαρ. Γώγος και προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Στα ύψη η θετικότητα

Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4%, δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερη. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%.
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%.
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%.
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%.
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%.
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%.
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%.
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%.
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%.
Βασιλακόπουλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments