Διεθνή

Αφγανιστάν: Ελικόπτερα εκκένωσαν 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ελικόπτερα εκκένωσαν 169 Αμερικανούς από ξενοδοχείο της Καμπούλ
Αφγανιστάν: Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξήχθη μία τέτοια επιχείρηση εκκένωσης στη χώρα, μετά και την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.

Ελικόπτερα των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν απομάκρυναν 169 Αμερικανούς που δεν ήταν σε θέση να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε χθες Παρασκευή εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Σημειώνουμε παράλληλα πως η τουρκική πρεσβεία βοήθησε στην απελευθέρωση μελών της αφγανικής κυβέρνησης κατά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Την ίδια ώρα, η αιματοχυσία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν να προκαλούν επεισόδια στην Καμπούλ πυροβολώντας γυναίκες και παιδιά.

Αφγανιστάν: Η επιχείρηση διάσωσης

Τρία Chinook βγήκαν από την ασφαλή περίμετρο του αεροδρομίου και μετέβησαν σε ξενοδοχείο σε μικρή απόσταση –κάπου 200 μέτρα– από εκεί, το Baron, για να παραλάβουν τους Αμερικανούς πολίτες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση αφότου άρχισε η κρίση που ο αμερικανικός στρατός αξιοποίησε τη δυνατότητά του να κινηθεί εκτός της περιμέτρου του αεροδρομίου για να βοηθήσει ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν

Η ομάδα που απομάκρυναν τα ελικόπτερα σκόπευε να πάει με τα πόδια στο αεροδρόμιο, αλλά πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων δυσκόλευε την πρόσβαση και προκάλεσε ανησυχία στα μέλη της και σε Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Δεν ήταν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να διαπεράσουν» το πλήθος αυτό, εξήγησε ο κ. Κέρμπι. «Οι διοικητές στο πεδίο πήραν έτσι την πρωτοβουλία να στείλουν ελικόπτερα να τους παραλάβουν».

Στην ομιλία του νωρίτερα χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στην εκκένωση των 169 Αμερικανών, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που ελέγχουν το αεροδρόμιο για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, είχαν ως αυτό το στάδιο αποφύγει να βγουν από την περίμετρο, για αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο να συγκρουστούν με τους Ταλιμπάν. Αφγανιστάν

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έφυγαν από τον χώρο του αεροδρομίου για να «παραλάβουν» ανθρώπους που βρίσκονταν «πολύ κοντά».

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και διασχίζοντας μικρή απόσταση, ορισμένοι στρατιώτες ήταν σε θέση να βγουν έξω, να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν» μέσα στο αεροδρόμιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι.

Οι περιοχές ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο έχουν βυθιστεί στο χάος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να διαφύγουν από τη χώρα που τελεί εκ νέου υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τους φράσσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Αφγανιστάν

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βγήκαν από την περίμετρο του αεροδρομίου δεν χρειάστηκε να διασχίσουν σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments