Διεθνή

Καπιτώλιο: Η επίθεση δεν ήταν οργανωμένη – Τα συμπεράσματα του FBI

Καπιτώλιο: Η επίθεση δεν ήταν οργανωμένη – Τα συμπεράσματα του FBI
Καπιτώλιο: Οι εικόνες από την επίθεση έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Λιγοστά είναι τα στοιχεία που έχει βρει το FBI ότι η εισβολή των ακροδεξιών και υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου που να δείχνουν ότι επρόκειτο για συντονισμένη και οργανωμένη ενέργεια. Αυτό αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται πηγές στην αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ένα ακόμη δραματικό περιστατικό που συνόδευσε την επίθεση στο Καπιτώλιο, ήταν και οι 4 αυτοκτονίες των αστυνομικών, που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν την εισβολή.

Καπιτώλιο: Ανακρίθηκαν πάνω από 570 άτομα

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχουν συλληφθεί πάνω από 570 άτομα και έχουν ανακριθεί και από τα στοιχεία που προέκυψαν είναι ελάχιστα εκείνα που να αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου του 2020 ήταν οργανωμένη από ακροδεξιές οργανώσεις ή υποστηρικτές του τέως προέδρου των ΗΠΑ.

Καπιτώλιο

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, το «95% των προσώπων που εξετάστηκαν οδηγούν σε μεμονωμένες διώξεις». «Υπάρχει βέβαια ένα 5% μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων που φαίνονται λίγο περισσότερο οργανωμένοι, αλλά δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο από τους Ρότζερ Στόουν και Άλεξ Τζόουνς για την εισβολή και με στόχο να κρατήσουν ομήρους».

Ο Ρότζερ Στόουν, βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, και ο Άλεξ Τζόουνς, ιδρυτής ραδιοφωνικού σταθμού που διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, είναι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ και είχαν συμμετάσχει τόσο στην εισβολή όσο και σε επεισόδια μία μέρα πριν, στις 5 Ιανουαρίου.

Καπιτώλιο: Εντοπίστηκαν πηρύνες διαδηλωτων ακροδεξιών οργανώσεων

Ωστόσο, οι ερευνητές του FBI βρήκαν πυρήνες διαδηλωτών μεταξύ ακροδεξιών οργανώσεων όπως οι Oath Keepers και οι Proud Boys που ήθελαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, αλλά δεν βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι είχαν οργανωμένο σχέδιο για το τι θα έκαναν μετά. Καπιτώλιο

Οι εισαγγελείς έχουν συντάξει κατηγορητήριο που σχετίζεται με συνωμοσία εναντίον του κράτους εις βάρος 40 εκ των συλληφθέντων, καθώς φέρονται να είχαν κάποια οργάνωση πριν από την επίθεση. Μέλος των Proud Boys κατέθεσε ότι ο αρχηγός τους στρατολόγησε μέλη και τους κάλεσε να αγοράσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα εβδομάδες πριν από την εισβολή, ενώ την ημέρα των γεγονότων, που οδήγησαν στον θάνατο πέντε ανθρώπους, φέρονται ότι δημιούργησε ομάδες τις οποίες οδήγησε από διαφορετικά σημεία στο Καπιτώλιο. Πάντως, μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς έχουν αποφύγει να απαγγείλουν σοβαρές, πολιτικά φορτισμένες κατηγορίες εναντίον συλληφθέντων.

Η εκτίμηση του FBI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην έρευνα του Κογκρέσου που στοχεύει επίσης να καθορίσει πώς οργανώθηκαν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και από ποιον. Τα μέλη του νομοθετικού σώματος ενημερώθηκαν λεπτομερώς για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας του FBI και τα βρήκαν αξιόπιστα, δήλωσε πηγή από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments