Διεθνή

Τουρκία: Φυγάδευσε μέλη της αφγανικής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν

Τουρκία: Φυγάδευσε μέλη της αφγανικής κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν
Τουρκία: Η εξέλιξη αυτή έρχεται την στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη χώρα.

Δημοσιεύματα των ΜΜΕ στην Τουρκία αποκαλύπτουν πως η τουρκική πρεσβεία βοήθησε στην απελευθέρωση μελών της αφγανικής κυβέρνησης κατά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Την ίδια ώρα η αιματοχυσία στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν να προκαλούν επεισόδια στην Καμπούλ πυροβολώντας γυναίκες και παιδιά.

Τουρκία: Τουλάχιστον 40 ανώτεροι αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης σε πτήση προς την Κωνσταντινούπολη.

Στην πτήση της Turkish Airlines την περασμένη Δευτέρα από την Καμπούλ προς την Κωνσταντινούπολη μεταξύ των 324 επιβατών βρισκόντουσαν μυστικά τουλάχιστον 40 ανώτεροι αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης.

«Η πτήση TK707 της Turkish Airlines περίμενε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τουρκική πρεσβεία κάλεσε τόσο Τούρκους πολίτες όσο και μια ομάδα Αφγανών πολιτευτών τηλεφωνικά και ξεκίνησε την επιχείρηση εκκένωσης», αναφέρει η Hurriyet.

Μεταξύ αυτών, ο δεύτερος αντιπρόεδρος Σαρβουάρ Ντανίς, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας, Αχμάντ Ζία Σράτζ, καθώς και άλλοι τρεις πρώην υπουργοί και αρκετοί αναπληρωτές. Τουρκία

Η είδηση έχει πλέον διαδοθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφού οι αξιωματούχοι που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν βρίσκονται ασφαλείς.

Τουρκία: Το «ευχαριστώ» των Αφγανών αξιωματούχων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρώτη λέξη που βγήκε από το στόμα των Αφγανών πολιτικών όταν μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν «Ευχαριστώ».

Όλοι τους ήταν στόχοι των Ταλιμπάν. Μάλιστα, την ίδια ώρα που εκείνοι είχαν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, οι Ταλιμπάν είχαν περικυκλώσει τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός βοήθησε την επιχείρηση επιβίβασης, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο εξαιτίας του χάους που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τζόνσον: Αν χρειαστεί θα συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν

Ο Μπόρις Τζόνσον μίλησε σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως αν χρειαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν. Τουρκία

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα εργαστεί με τους Ταλιμπάν, εάν χρειαστεί, αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν το Αφγανιστάν, ενώ υπερασπίστηκε τον υπουργό Εξωτερικών του, που δέχεται πυρά για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Θα συνεχιστούν οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης»

«Αυτό για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες είναι ότι οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για το Αφγανιστάν, το να εργαστούμε με τους Ταλιμπάν, φυσικά εφόσον χρειαστεί, θα συνεχιστούν», είπε ο Τζόνσον σε ΜΜΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί σε απόγνωση έχουν συρρεύσει αναζητώντας διαφυγή από τη χώρα, είναι «λίγο καλύτερη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments