Ελλάδα

Τρίτη δόση: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Τρίτη δόση: Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα
Τρίτη δόση: Ξεκινά και στην Ελλάδα η αναμνηστική δόση, καθώς ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανοσοκατασταλμένων θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου.Την ίδια ώρα την Δευτέρα, τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 1.765 , εκ των οποίων 383 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 204 νέα κρούσματα. Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 48 κρούσματα, τα Χανιά 28 και το Ρέθυμνο 21.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε στην ενημέρωση για την πανδημία ότι η πλατφόρμα για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει τις 14 Σεπτέμβρη, ενώ από τις 13 Σεπτέμβρη θα λάβουν μήνυμα υπενθύμισης στο κινητό της.

Ξεκινάει η τρίτη δόση με τους ανοσοκατεσταλμένους

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που διαμένουν σε δομές φροντίδας αλλά και όσων είναι άνω 60 ετών. Ακόμα εξετάζεται η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους υγειονομικούς.

Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών δεν γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια του πρώτου διαστήματος που υπήρχε έλλειψη εμβολίου, και τα χρονικό διάστημα ανάμεσα στις κατηγορίες πολιτών που εμβολιάζονται θα είναι πιο σύντομο από ότι στην αρχή.

“Οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν”

Σχετικά με τον προβληματισμό για τους εμβολιασμούς παιδιών 12-17 ετών, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 – Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για:

1. Την ατομική τους προστασία αλλά και την ψυχική υγεία τους

2. Θωράκιση για την επιστροφή στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες

3. Μείωση διασποράς του ιού για να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας

4. Μείωση ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων

Παράλληλα, σημείωσε πως τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι ίδιοι έφηβοι εκφράζουν επιθυμία για τον εμβολιασμό τους.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των εγκύων

Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.

Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι σήμερα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε 2500 εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».

Θεοδωρίδου: “Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού”

Τόνισε ότι η επιτροπή εμβολιασμών μελετά όλα τα νεότερα δεδομένα για τον καθορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που θα ακολουθήσουν όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα» είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού», αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά τα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».

Ερωτηθείσα η κ. Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων». Τρίτη δόση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments