Διεθνή

Μεξικό σεισμός: Τουλάχιστον ένας νεκρός – Τραγωδία σε νοσοκομείο που πλημμύρισε

Μεξικό σεισμός: Τουλάχιστον ένας νεκρός – Τραγωδία σε νοσοκομείο που πλημμύρισε
Μεξικό σεισμός: Είχε ένταση 7,1 ρίχτερ και προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Ισχυρός σεισμός 7,1 ρίχτερ «χτύπησε» το Μεξικό το βράδυ της Τρίτης (πρωί Τετάρτης στην ώρα Ελλάδας), με τον κυβερνήτη της πολιτείας Έκτορ Αστουδίγιο να ανακοινώνει τον θάνατο ενός ανθρώπου εξαιτίας της πτώσης αντικειμένου. Τραγωδία σημειώθηκε όμως και σε νοσοκομείο το οποίο πλημμύρισε μετά από ισχυρές βροχές, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 17.

Μεξικό σεισμός: Τουλάχιστον ένας νεκρός

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα από την πόλη Ακαπούλκο, στην πολιτεία Γκερέρο, 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Μεξικού, διευκρίνισε το μεξικανικό κέντρο σεισμολογίας. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ακαπούλκο, έγιναν αισθητές αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Κτίρια στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές, μετέδωσε νωρίτερα ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Πολιτική Προστασία στην Γκερέρο ανέφερε νωρίτερα πως της αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου. Η δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας, η Κλαούντια Σέινμπαουμ, ανέφερε μέσω Twitter πως σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης. Πάντως το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς συνεχίζει ομαλά τη λειτουργία του, πρόσθεσε και ανέφερε πως δεν έχει ενημερωθεί για θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές στην πόλη.

Ο σεισμός, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη του Μεξικού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Βίντεο που τράβηξε ένας εξ αυτών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας εικονίζει ηλεκτρονικό πίνακα με πληροφορίες για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις πτήσεων να ταλαντεύεται.

Τραγωδία σε νοσοκομείο

Τουλάχιστον 17 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο στην πολιτεία Ιδάλγο, στο κεντρικό Μεξικό, πέθαναν εξαιτίας πλημμυρών που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις, ανακοίνωσε η μεξικανική κυβέρνηση. «Οι βροχές χθες στην Ιδάλγο προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Τούλα, πλημμυρίζοντας το γενικό νοσοκομείο και προκαλώντας τον θάνατο 17 ασθενών» ανέφερε η κυβέρνηση μέσω Twitter.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξέφρασε τη θλίψη του επίσης μέσω Twitter για «τον θάνατο δεκαεπτά ασθενών σε νοσοκομείο εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Τούλα». «Είναι πολύ άσχημη ημέρα» για το Μεξικό, πρόσθεσε. Άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών στο Εκατεπέκ, προάστιο του Μεξικού, όπου πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Μεξικό σεισμός: Είχε σημειωθεί αντίστοιχης έντασης το 2017

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό (επίσης 7,1 βαθμών) είχε πλήξει τη χώρα τη 19η Σεπτεμβρίου 2017 και σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 369 ανθρώπους. Το 1985, σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους στο Μεξικό. Στη συνοικία Ρόμα Σουρ της πρωτεύουσας, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν έξω, αρκετοί φορώντας μόνο εσώρουχα ή πιτζάμες υπό βροχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κάποιοι κράταγαν στα χέρια τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους.

«Ήταν φρικτό. Στ’ αλήθεια θυμάμαι τον σεισμό του 1985 κάθε φορά που γίνεται κάτι σαν αυτό», είπε η Γιασμίν Ρισκ, κάτοικος της συνοικίας, ηλικίας 70 ετών. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,0 βαθμών -αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,4 βαθμών- και προσδιόρισε πως το επίκεντρό του βρισκόταν 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του δήμου Σαν Μάρκος, στην πολιτεία Γκερέρο. Σημείωσε πως ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 12,5 χλμ., όπως υπολόγισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments