Διεθνή

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Ας μας απαντήσουν γιατί πήγαν στο Αφγανιστάν

Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Ας μας απαντήσουν γιατί πήγαν στο Αφγανιστάν
Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Επιθετική στάση υιοθέτησε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την διάρκεια συνέντευξης του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη του στράφηκε κατά των ΗΠΑ σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν. Ακόμη, μήνυμα υπέρ της επίλυσης των διαφορών με την χώρα μας μέσω του διαλόγου, απέστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος.

Πιο συγκεκριμένα, επιθετική στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες κράτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

“Η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων”

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση πως «η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων», με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ όταν ρωτήθηκε αν πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν ευθύνη για τους Αφγανούς πρόσφυγες, απάντησε:

«Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί και η χώρα μας δεν αντέχει να τους υποδεχτεί».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα και να επενδύσουν πιο πολλά. Βρίσκονταν στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια. Γιατί πήγαν εκεί από την αρχή; Αυτά πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνησή τους» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δείτε το βίντεο

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στη Λιβύη»

Αναφερόμενος στη Λιβύη υπενθύμισε ότι επικρατεί τώρα κατάπαυση του πυρός χάρη στην ισχυρή υποστήριξη που δόθηκε προς τη διεθνή νομιμότητα και στη σύσταση του Προεδρικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ερντογάν στον ΟΗΕ

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, να ενοποιήσει όλα τα θεσμικά όργανα και να οργανώσει εκλογές εγκαίρως. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης που εκπροσωπεί όλες τις περιοχές της Λιβύης. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που τροφοδοτούν την αστάθεια και απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κος Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την υπομονή» να δεχτεί νέα προσφυγικά κύματα.  Ερντογάν στον ΟΗΕ

Τόνισε ότι η χώρα του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και κατόρθωσε να εξασφαλίσει την εθελοντική επιστροφή 462.000 Σύρων προσφύγων, θυσιάζοντας ζωές δικών της στρατιωτών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτό του πόνου άλλη μία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά για να υποστηρίξει ότι η Τουρκία «έσωσε την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας στη συριακή κρίση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments