Οικονομία

ΕΚΤ: “Χτύπησε καμπανάκι” στα κλιματικά stress test για την Ελλάδα

ΕΚΤ: “Χτύπησε καμπανάκι” στα κλιματικά stress test για την Ελλάδα
ΕΚΤ: Η μη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να φέρει ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών στην οικονομία τονίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με όσα εξετάζει η τράπεζα αν δεν θεσπιστεί κανένας κανονισμός για τις φυσικές καταστροφές το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% έως το 2100.

Η μη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να φέρει ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών στην οικονομία τονίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με όσα εξετάζει η τράπεζα αν δεν θεσπιστεί κανένας κανονισμός για τις φυσικές καταστροφές το ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% έως το 2100.

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από στοιχεία της έκθεσης της ΕΚΤ για stress test κλιματικού κινδύνου. «Δίχως πολιτικές μετάβασης σε μια πιο πράσινη οικονομία, οι φυσικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος.

“Καμπανάκι” από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ πιέζει εταιρείες και τράπεζες ως προς αυτή την κατεύθυνση για να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές απειλές.

Λίγα λόγια για την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία αποτελείται από 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια από τις μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες στον κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 1998. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην Φρανκφούρτη. Είναι μία από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζεται σε αυτό της γερμανικής Bundesbank και της επίσης γερμανικής Landesbanken. Η Ε.Κ.Τ. διευθύνεται από ένα συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο. Συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να κρατάει την σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη όπως επίσης και κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη όπως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Επίσης η τράπεζα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments