Διεθνή

Gowind: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κορβετών που βρίσκονται στο “στόχο” του Πολεμικού Ναυτικού

Gowind: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κορβετών που βρίσκονται στο “στόχο” του Πολεμικού Ναυτικού
Gowind: Υπεγράφη σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αμυντική συμφωνία για για την προμήθεια νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό ενώ στο "τραπέζι" βρίσκεται και η ενίσχυση με κορβέτες Gowind. Η παραπάνω συμφωνία αποτέλεσε επιστέγασμα και των στενών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Υπεγράφη σήμερα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία αμυντική συμφωνία για για την προμήθεια νέων πολεμικών πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό ενώ στο “τραπέζι” βρίσκεται και η ενίσχυση με κορβέτες Gowind. Η παραπάνω συμφωνία αποτέλεσε επιστέγασμα και των στενών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Ποια τα χαρακτηριστικά των φρεγατών Gowind

Τα χαρακτηριστικά τους

Έχουν πλήρωμα 65 έως 80 ατόμων και διαθέτουν το περίφημο σύστημα μάχης SETIS και το προηγμένο σύστημα PSIM «Panoramic Sensors and Intelligence Module», το οποίο χάρη στην αρθρωτή του διαμόρφωση μπορεί και συνδυάζει αισθητήρες, συστήματα μάχης, σταθμούς επικοινωνιών και επιχειρήσεων παρέχοντας κάλυψη 360 μοιρών και βέλτιστη συμβατότητα με συστήματα ανίχνευσης και ηλεκτρονικού πολέμου.

Έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως:

  • επιτήρηση,
  • προστασία και συνοδεία ναυτικών αποστολών,
  • ανθυποβρυχιακός πόλεμος
  • αποστολές εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας
  • αποστολές επιτήρησης και αστυνόμευσης.

Επίσης, διαθέτουν stealth χαρακτηριστικά, καθώς όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group: «οι κορβέτες αυτές εκπέμπουν μειωμένα σήματα σε όλους τους τομείς (υπέρυθρα, ραντάρ, μαγνητικά, ακουστικά) και διαθέτουν πρώτης κατηγορίας δυνατότητες ανθυποβρυχιακής μάχης, αντιαεροπορικής μάχης και μάχης εναντίον στόχων επιφανείας». Επιπρόσθετα, έχουν την δυνατότητα για περαιτέρω προσθήκη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, όπως έκανε το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου.

Belharra: Οι φρεγάτες που αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό

Oι κύριες επιχειρησιακές δυνατότητες της φρεγάτας είναι:

  • η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
  • η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
  • η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
  • η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:

  • Μήκος: 121 μ
  • Πλάτος: 18 μ
  • Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
  • Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
  • Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
  • Αυτονομία: 45 ημέρες
  • Πλήρωμα: 125 άτομα
  • Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
  • Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η κλάση φρεγατών Belharra

Το Frégates de taille intermédiaire (FTI) (ΦΕΜ, ελληνικά: Φρεγάτες με ενδιάμεσο μέγεθος) είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αποτελείται από πέντε πλοία, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά. Ο τύπος φρεγάτας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως “Frégate de Défense et d’Intervention” (FDI) με το πλοίο να ονομάζεται “Admiral Ronarch”. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019. Συμμαχία Ελλάδας - Γαλλίας

Το πρόγραμμα Intermediate Frigate (FTI) ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα στόλο δεκαπέντε φρεγατών πρώτης-τάξης και επιτρέπει στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό να λειτουργήσει σε μια ζώνη κρίσης, όπως συνιστάται στη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια του 2013. Αυτές οι φρεγάτες εντάσσονται στα δέκα δείγματα της κλάσης FREMM πολλαπλών ρόλων (Aquitaine) και της κλάσης Horizon.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments