Διεθνή

Navjot Singh Sidhu: Ένας ασυνήθιστος πολιτικός

Navjot Singh Sidhu: Ένας ασυνήθιστος πολιτικός
Navjot Singh Sidhu: Είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές προσωπικότητες της Ινδίας και συνεχίζει την πολιτική του καριέρα με ένα ρόλο έκπληξη.

Ο Navjot Singh Sidhu είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους Ινδούς πολιτικούς, ενώ και η θητεία του ως παίκτης κρίκετ χαρακτηρίζεται από πολλές περιπέτειες. Το 1996, ο Navjot Singh Sidhu προκάλεσε θύελλα όταν έφυγε από την ινδική περιοδεία κρίκετ στην Αγγλία και επέστρεψε στην χώρα μετά από έναν καυγά με τον προπονητή του Mohammad Azharuddin.  Ένας πρώην αξιωματούχος του κρίκετ έγραψε σε πρόσφατα απομνημονεύματα ότι ο κ. Σίντου, τότε ένας από τους καθιερωμένους παίκτες της Ινδίας, προφανώς πληγώθηκε λόγω κάποιων βρισιών που χρησιμοποίησε ο προπονητής του.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Sidhu φέρεται να χτύπησε έναν 65χρονο άνδρα για μία θέση πάρκινγκ στην πόλη Patiala στο Punjab. Ο άνδρας πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο. Το δικαστήριο το 2006 τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έκανε έφεση και το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο τον καταδίκασε με μικρό πρόστιμο για πρόκληση βλάβης, αλλά τον απάλλαξε για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σε πολιτικές περιπέτειες

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή του στην θέση του ηγέτη του κόμματος και ημέρες μετά την αποχώρηση του βασικού του αντιπάλου και πρώην επικεφαλή υπουργού Αμρίντερ Σινγκ, ενός πρώην στρατιώτη και βετεράνου πολιτικού, ο Σίντου υπέβαλε την παραίτησή του αυτή την εβδομάδα.

Προφανώς έχει απογοητευτεί για «ακατάλληλους» διορισμούς στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Charanjit Singh Channi.

Τι λένε φίλοι και επικριτές του

Οι επικριτές του κ. Sidhu διαφωνούν. Λένε ότι μετά από 17 χρόνια στην πολιτική – πρώτα με τον ινδουιστικό εθνικιστικό BJP και επί του παρόντος στο Κογκρέσο – παραμένει ένας «παρορμητικός και εγωκεντρικός» πολιτικός. “Είναι ένας πολύ ασυνήθιστος πολιτικός. Δεν είναι πολύ έμπειρος, μιλάει εκ περιτροπής, δεν είναι παίκτης ομάδας, δεν ζυγίζει τα λόγια του και είναι ιδιοσυγκρασιακός”, αναφέρει ο  πολιτικός επιστήμονας Ashutosh Kumar.

Οι φίλοι του κ. Σίντου τον περιγράφουν ως έναν άτομο που έχει κάνει επιτυχώς μια σειρά από καριέρες. Ήταν διεθνής παίκτης κρίκετ, τηλεοπτικός σχολιαστής, μόνιμος καλεσμένος στη μεγαλύτερη κωμική εκπομπή της Ινδίας και κριτής σε άλλους, και διαγωνιζόμενος σε τηλεοπτικό ριάλιτι.

Πολλές οι καριέρες του Σίντου

Στη δεύτερη καριέρα του ως σχολιαστής, ο θορυβώδης κ. Sidhu κέρδισε μια λατρεία για τα εγχώρια σοφά του, “διασκεδάζοντας τον προφορικό λόγο με ένα μοναδικό, διασκεδαστικό σκεύασμα μικτών μεταφορών και ακατάστατων κλισέ”, όπως το περιέγραψε ο συγγραφέας Amit Varma. Πάρτε μερικά παραδείγματα “Σιδουϊσμών”, όπως λέγονται περίφημα τα ρητά του: “Το θετικό οτιδήποτε είναι καλύτερο από το αρνητικό τίποτα” και “Ένα αδρανές μυαλό είναι εκεί που η κακία εκκολάπτει αυγά”.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια καριέρα ως καλοντυμένος καλεσμένος σε μια δημοφιλής κωμική παράσταση με έντονα γέλια, όπου φορούσε φωτεινά τουρμπάνια και κοστούμια συντονισμένα με χρώματα. Το 2019, απολύθηκε από την εκπομπή για τα σχόλιά του μετά από επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε περισσότερους από 40 Ινδούς στρατιώτες στο Κασμίρ υπό την ινδική διοίκηση. Η παρατήρηση του κ. Σίντου – ότι ήταν μάταιο να κατηγορείται το Πακιστάν για την ανοησία «λίγων ατόμων» – θεωρήθηκε ως μη πατριωτική και επικρίθηκε εκτενώς.

Με τις κρατικές εκλογές να απέχουν μόλις πέντε μήνες, ο κ. Σίντου έχει τοποθετηθεί ως πολιτικός αρχών που θέλει να “σώσει” το Παντζάμπ. Το βόρειο κράτος βρίσκεται σε ζύμωση. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την αγορά. Η συνέχιση της βεβήλωσης του ιερού βιβλίου των Σιχ το 2015 παραμένει ένα συναισθηματικό ζήτημα με τους ντόπιους. Η κατάχρηση ναρκωτικών είναι υψηλή. Υπάρχει βαθιά ριζωμένη διαφθορά με πολιτικά συνδεδεμένα καρτέλ να λειτουργούν επικερδείς επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments