Οικονομία Άποψη

Ενέργεια: Κίνηση “ρουά μάτ” από Πούτιν ή “χείρα βοηθείας” για την ενεργειακή κρίση;

Ενέργεια: Κίνηση “ρουά μάτ” από Πούτιν ή “χείρα βοηθείας” για την ενεργειακή κρίση;
Ενέργεια: Με την κατάσταση στη Βρετανία να χειροτερεύει από μέρα σε μέρα, σημειώνεται ότι αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει ήδη “χτυπήσει καμπανάκι” για αύξηση των τιμών ενόψει Χριστουγέννων.

Με την κατάσταση στη Βρετανία να χειροτερεύει από μέρα σε μέρα, σημειώνεται ότι αποτελεί την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, έχει ήδη “χτυπήσει καμπανάκι” για αύξηση των τιμών ενόψει Χριστουγέννων. Κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει παραδωμένο στη δίνη του Brexit η Ευρώπη δοκιμάζεται από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια.

Ενέργεια: Ενιαίο μέτωπο από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία για τις τιμές στην αγορά ενέργειας

Ενιαίο μέτωπο από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία για τις τιμές στην αγορά ενέργειας έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών με κοινή δήλωσή τους. Οι αρμόδιοι υπουργοί έκριναν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε 5 πυλώνες όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η κοινή προσέγγιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. ΚΑΥΣΙΜΑ

Οι “υποσχέσεις” του Πούτιν και οι όροι για την ενεργειακή κρίση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλάντιμιρ Πούτιν μπροστά στο φόβο των χωρών για την επόμενη ημέρα αναφορικά με τα ενεργειακά υπενθύμισε πως η Ρωσία αποτελεί χώρα υπερδύναμη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τετάρτη 6 Οκτωβρίου αποτέλεσε μια πολύ δύσκολη ημέρα αναφορικά με τα ενεργειακά και τα futures του φυσικού αερίου. Ο κ. Πούτιν έκανε γνωστό πως η γνωστή εταιρεία Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο διαμέσω της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για τα νέα συστήματα αγωγών της Ρωσίας κάτω από τη Μαύρη και τη Βαλτική θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών ενέργειας σε φυσικό αέριο την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη προσπαθεί να βρει και άλλες εναλλακτικές διεξόδους κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί. Η Ρωσική πλευρά πάντως δείχνει διατεθημένη να προμηθεύσει την Ευρώπη και με υδρογονάνθρακες όπου συμπεριλαμβάνεται και το φυσικό αέριο.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Στόχος η σταθεροποίηση ή “ρουά ματ;”

Ο Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνησή του και τα στελέχη του κλάδου ενέργειας να υποβάλουν προτάσεις για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και ο Nord Stream 2 δεν ήταν η μοναδική πρόταση. Πολλοί χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή και μια προσπάθεια να αποκτήσει η Ρωσία το “πάνω χέρι” στα ενεργειακά και όχι μόνο η καλή θέληση να απλώσει “χείρα βοηθείας” σε μια ενεργειακή κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.

Χρηματιστηριακά όμως οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά να υποχωρήσουν από 4% έως 6% μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ. NORD STREAM 2

Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά για τις τιμές του φυσικού αερίου

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία υποχωρούν πλέον κατά 7,3% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Νωρίτερα σημείωναν άνοδο 40%, στο ιστορικό υψηλό των 162,125 δολ. η μεγαβατώρα, ενώ χθες έκλεισαν με άνοδο 20%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν 7,4% στις 272,76 πένες ανά θερμική μονάδα, αφού προηγουμένως ενισχύονταν κατά 39%. Και τα δύο συμβόλαια εξακολουθούν να κινούνται κατά περίπου έξι φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας για την εποχή.

Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο παραδόσεως Νοεμβρίου έφτασαν να χάνουν έως και 8,3% σβήνοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου τα χθεσινά κέρδη, που είχαν φέρει τα futures στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments