Ειδήσεις

Bitcoin: Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητά του δημιουργού του

Bitcoin: Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητά του δημιουργού του
Bitcoin: Μέχρι και σήμερα το ποιος είναι ο δημιουργός του παραμένει άγνωστο. Το μόνο γνωστό για αυτόν είναι ένα όνομα, Σατόσι Νακαμότο.

To 2009, δημοσιεύθηκε ένα κείμενο του οποίου η σημασία του 10 χρόνια μετά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Επρόκειτο για το «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System», το οποίο έφερε την υπογραφή Σατόσι Νακαμότο, «πατέρα» του Bitcoin. Ποιος είναι όμως ο Σατόσι Νακαμότο; 12 χρόνια μετά, η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη με πολλές θεωρίες να έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το ποιος είναι. Από πολλούς εικάζεται δε, ότι το όνομα Σατόσι Νακαμότο, είναι απλά ένα ψευδώνυμο.

Bitcoin: Το μυστήριο γύρω από την ταυτότητα του δημιουργού του

Ένα στοιχείο για τον μυστηριώδη άνθρωπο που δημιούργησε την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι η ηλικία του, η οποία προέκυπτε από το – εδώ και δέκα χρόνια – ανενεργό προφίλ του σε φόρουμ του P2P Foundation.

Ωστόσο, ούτε η ηλικία του φαίνεται να είναι αληθινή, αφού η ημερομηνία 5 Απριλίου σηματοδοτεί την εφαρμογή του εκτελεστικού διατάγματος 6102 από το αμερικανικό κράτος σχετικά με την κατάργηση της ιδιoκτησίας χρυσού από ιδιώτες. Εκτός αυτού, το έτος 1975 είναι η χρονιά κατά την οποία η ισχύς του εν λόγω εκτελεστικού διατάγματος έληξε. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή η γενέθλιος ημερομηνία 5 Απριλίου 1975 να συμβολίζει απλώς το τέλος στον κυβερνητικό έλεγχο των χρημάτων.

Bitcoin

Όπως αναφέρει το moneyreview, ένα ακόμη «γνωστό» χαρακτηριστικό της ταυτότητάς του είναι ότι πρόκειται για άνδρα από την Ιαπωνία. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα αυτού του στοιχείου, αφού μέσω των συζητήσεων σε φόρουμ προέκυπτε ότι ο Satoshi Nakamoto είχε μεγάλη ευφράδεια στα αγγλικά. Μάλιστα, ορισμένες λέξεις τις οποίες χρησιμοποιούσε παραπέμπουν σε Βρετανό ή κάτοικο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Επιπλέον, στην πρώτη παρτίδα Bitcoin το 2009, ο Satoshi Nakamoto ενσωμάτωσε στον κώδικα τον τίτλο ενός άρθρου από τους βρετανικούς Times, ο οποίος έγραφε «ο υπουργός Οικονομικών (σ.σ. της Βρετανίας) Alistair Darling στο όριο μίας δεύτερης διάσωσης των τραπεζών». Επρόκειτο δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα για μία αντίδραση στο πρώτο κύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη. Όπως έχει επισημάνει σχετικά με το ζήτημα και ο οικονομικός ανταποκριτής του Economist, Matthieu Favas, «η ερώτηση που έθετε ο κόσμος είναι εάν μπορεί να εμπιστευθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα χρήματά του. Η απάντηση ήταν το Bitcoin». Συνεπώς, ακόμη και η καταγωγή του Satoshi Nakamoto τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξαγάγει είναι ότι ο άνθρωπος πίσω από το Bitcoin έχει καταφέρει να κρύψει πολύ καλά την ταυτότητά του. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία ομάδα ανθρώπων, άλλοι ότι ο Σατόσι Νακαμότο είναι μία ιδιοφυία που δεν ενδιαφέρεται να πάρει τα εύσημα για τη δημιουργία του. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι ο εφευρέτης του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος έχει περίπου 1 εκατομμύριο Bitcoin, δηλαδή αυτή τη στιγμή περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Bitcoin: Η περίπτωση του Ντόριαν Σατόσι Νακαμότο

Οι έρευνες οδήγησαν το 2014 σ’ έναν ιαπωνικής καταγωγής μηχανικό Η/Υ που ζούσε στο Τεμπλ Σίτι της Καλιφόρνια ονόματι Ντόριαν Σατόσι Νακαμότο. Αλλά όταν ο τελευταίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από το διαβόητο κρυπτονόμισμα, το ενδιαφέρον στράφηκε στον άνθρωπο που έκανε την πρώτη συναλλαγή σε Bitcoin, έναν ειδικό στην Πληροφορική, ονόματι Χαλ Φίνεϊ που ζούσε λίγα τετράγωνα μακριά απ’ τον Ντόριαν Σατόσι Νακαμότo.

Μόνον που ο Φίνεϊ έπασχε από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί προοδευτικά δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και εν τέλει στην αναπνοή. Ο δημοσιογράφος Άντι Γκρίνμπεργκ του Forbes προσπάθησε να του πάρει συνέντευξη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Φίνεϊ -που έδειξε να διασκεδάζει όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει τον Νακαμότο- ήταν ο πραγματικός συντάκτης της Λευκής Βίβλου του Bitcoin, που χρησιμοποίησε το όνομα του γείτονά του.

Ο Φίνεϊ, όμως, γνώριζε και τον Νικ Ζάμπο, έναν φανατικό οπαδό των αποκεντρωμένων νομισμάτων, ο οποίος είχε συντάξει μια έκθεση για τον «ψηφιακό χρυσό» το 1998 και λάτρευε τα ψευδώνυμα. Ο Ζάμπο επιβεβαίωσε το 2011 ότι μόνον αυτός, ο Φίνεϊ, ή ο δημιουργός του B-Money -προκατόχου του Bitcoin- Γουέι Ντάι θα μπορούσε να είναι ο εγκέφαλος πίσω απ’ το κρυπτονόμισμα. Δύο χρόνια αργότερα το διέψευσε.

Bitcoin: Ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ

Ένας άλλος πιθανός δημιουργός του bitcoin είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας και ειδικός στην Πληροφορική, Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος σε αντίθεση με τους άλλους βασικούς υποψήφιους υποστήριξε ότι αυτός είναι ο Νακαμότο. Μάλιστα, το 2015 παρουσίασε «αποδείξεις» στο BBC, τον Economist και το GQ. Συγκεκριμένα υπέγραψε ηλεκτρονικά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά «κλειδιά» που δημιουργήθηκαν στις πρώτες ημέρες ανάπτυξης του bitcoin.

Αλλά ο Economist υποστήριξε ότι «τέτοιες επιδείξεις μπορούν να σκηνοθετηθούν» επισημαίνοντας ότι ο Ράιτ αρνήθηκε να δημοσιοποιηθούν οι «αποδείξεις» του ή να δώσει άλλες. Ο τελευταίος με μια δήλωση συγνώμης στο ιστολόγιό του λίγες μέρες αργότερα είπε ότι δεν είχε το θάρρος να συνεχίσει την προσπάθεια να πείσει ότι αυτός είναι ο εφευρέτης του bitcoin. Αλλά στη συνέχεια επανήλθε επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του σ’ ένα ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο “Banking on Bitcoin”. Bitcoin

Μετά το ντόρο που προκλήθηκε γύρω από το όνομά του Ράιτ, το Bitcoin Core Project, ένα project ελεύθερα προσβάσιμων πληροφοριών γύρω από το κρυπτονόμισμα, ήλθε με μια ανάρτησή του τον Μάιο του 2016 στο Twitter να εκφράσει τις δικές του αμφιβολίες αναφέροντας: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες κρυπτογραφικές αποδείξεις ότι κάποιο συγκεκριμένο άτομο είναι ο δημιουργός του Bitcoin».

Ο Έλον Μασκ αρνήθηκε ότι ήταν ο Νακαμότο σε ένα tweet στις 28 Νοεμβρίου 2017, απαντώντας στις εικασίες μιας ανάρτησης στο medium.com από έναν πρώην ασκούμενο στη SpaceX.

Bitcoin: Οι λόγοι για τους οποίους εικάζεται ότι παρέμεινε ανώνυμος

Εκτιμάται πάντως, πως η απομάκρυνσή του από το σύστημα και η απόκρυψη της ταυτότητάς του έχουν συμβάλει στην προστασία του λογισμικού, αλλά και του ιδίου. Ειδικότερα, ο Satoshi στην περίπτωση που αποκάλυπτε το πραγματικό του όνομα θα υπόκειτο σε βαριά φορολογία λόγω της τεράστιας περιουσίας του.

Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για Αμερικανό πολίτη, η περιουσία του σε Bitcoin θα φορολογείτο κανονικά, αφού κατά την αμερικανική υπηρεσία δημοσίων εσόδων (IRS) το Bitcoin κατηγοριοποιείται ως περιουσιακό στοιχείο, όπως ακριβώς και ένα ακίνητο, και όχι ως ξένο νόμισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments