Ελλάδα

Κλιματική κρίση: Εικόνες από το μέλλον – Πως θα είναι Πειραιάς και Θεσσαλονίκη

Κλιματική κρίση: Εικόνες από το μέλλον – Πως θα είναι Πειραιάς και Θεσσαλονίκη
Κλιματική κρίση: Η κλιματική κρίση μας χτυπάει πλέον την πόρτα.. Δείτε πως θα μοιάζουν περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά σε μερικές δεκαετίες..
Κλιματική κρίση: Η κλιματική κρίση μας χτυπάει πλέον την πόρτα.. Δείτε πως θα μοιάζουν περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά σε μερικές δεκαετίες..

Αδιαμφισβήτητα, η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα, με τους επιστήμονες να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που αυτή θα έχει στη ζωή μας στο όχι και τόσο μακρινό πια μέλλον.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί για δεκαετίες. Πόσο απειλούνται ελληνικές παραθαλάσσιες πόλεις, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη από την κλιματική αλλαγή;

Ενώ οι καταστροφικές πυρκαγιές των προηγουμένων μηνών και οι πλημμύρες που ακολούθησαν δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά μας από ό,τι πιστεύουμε, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Climate Central δημιουργεί εικόνες από το μέλλον, θέλοντας να δείξει πώς θα μοιάζουν οι μεγάλες πόλεις εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανοποίησης επίπεδα.

Κλιματική κρίση: Τα σενάρια

Οι παραθαλάσσιες πόλεις θα χρειαστεί να υιοθετήσουν πρωτοφανή μέτρα για να αποτρέψουν τα νερά της θάλασσας από το να «καταπιούν» τις πιο κατοικημένες περιοχές τους, τονίζει η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με επιστήμονες από το Princeton University και το Potsdam Institute for Climate Impact Research.

Όμως ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή εάν οι εκπομπές ρύπων αρχίσουν να μειώνονται σήμερα και μειωθούν στο μηδέν έως το 2050, η θερμοκρασία του πλανήτη θα αγγίξει το όριο επιφυλακής των +1,5 μονάδων, πριν να αρχίσει να υποχωρεί.

Αντιθέτως, εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχίσουν να αυξάνονται και πέραν του 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 2060 ή του 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει τις επόμενες δεκαετίες.

Κλιματική κρίση: Η πόλη της Θεσσαλονίκης

Κλιματική κρίση

Κλιματική κρίση: Το λιμάνι του Πειραιά

Κλιματική κρίση

«Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα κινηθούμε», λέει ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας του Climate Central και βασικός συντάκτης της μελέτης.

Από την έρευνα του Climate Central προκύπτει ότι μικρά νησιωτικά κράτη θα χάσουν σχεδόν όλη τη γη τους, ενώ 8 στις 10 περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας βρίσκονται στην Ασία. Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, οι πλημμύρες θα επηρεάσουν περίπου 600 εκατ. άτομα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments