Κόσμος

Συρία: Άνοιξε ο δρόμος για τη σύνταξη νέου Συντάγματος

Συρία: Άνοιξε ο δρόμος για τη σύνταξη νέου Συντάγματος
Συρία: Η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της αραβικής χώρας.

Οι συμπρόεδροι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία σύνταξης του νέου Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

Η Επιτροπή αυτή, που αποτελείται από 45 εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών, έχει εντολή να συντάξει το νέο Σύνταγμα, μια διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος Γκέιρ Πέντερσεν είπε ότι οι συμπρόεδροι, τους οποίους συνάντησε σήμερα για πρώτη φορά, συμφώνησαν «να προετοιμάσουν και να ξεκινήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση».

Δεκαετής πόλεμος

Ο δεκαετής πόλεμος στη Συρία πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι οι γειτονικές χώρες φιλοξενούν σήμερα 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο έχει καταφύγει στην Ευρώπη.

Με τη στήριξη της Ρωσίας, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως εξακολοθούν να μην ελέγχουν σημαντικές περιοχές. Στα βόρεια και τα βορειοδυτικά έχουν αναπτυχθεί τουρκικές δυνάμεις ενώ στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές, που ελέγχονται από τους Κούρδους, σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Συρία: Διαπραγματεύσεις

Τον Ιανουάριο ο Πέντερσεν, ένας βετεράνος Νορβηγός διπλωμάτης, είπε ότι οι εκπρόσωποι του Άσαντ απέρριψαν τις προτάσεις της συριακής αντιπολίτευσης αλλά και τις δικές του ιδέες για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία. «Από τότε, επί εννέα μήνες, διαπραγματεύομαι με τις δύο πλευρές, προσπαθώντας να επιτύχω μια συμφωνία για το πως θα προχωρήσουμε. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι πετύχαμε τη συναίνεση», ανέφερε σήμερα.

Ο Πέντερσεν προειδοποίησε πάντως ότι μολονότι η Συνταγματική Επιτροπή έχει «σημαντική συμβολή» στην πολιτική διαδικασία, από μόνη της «δεν θα μπορέσει να επιλύσει την πολιτική κρίση».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments