Διεθνή

Wikileaks: Οι ΗΠΑ προσφεύγουν σε δικαστήριο για την έκδοση του Ασάνζ

Wikileaks: Οι ΗΠΑ προσφεύγουν σε δικαστήριο για την έκδοση του Ασάνζ
Wikileaks: Αμερικανοί δικηγόροι ισχυρίστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι ο δικαστής που εμπόδισε την έκδοση του Ασάνζ παραπλανήθηκε από τον ψυχίατρό του.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προσφεύγει σε δικαστήριο για να επιτύχει την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks.

Τον Ιανουάριο, δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Ασάνζ δεν μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την ψυχική του υγεία.

Wikileaks: Ο Ασάνζ καταζητείται για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων το 2010 και το 2011.

Τα έγγραφα αποκάλυψαν πως ο αμερικανικός στρατός είχε σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες σε μη αναφερθέντα περιστατικά κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, ενώ τα αρχεία του πολέμου στο Ιράκ που διέρρευσαν έδειχναν ότι οι 66.000 πολίτες είχαν σκοτωθεί και οι αιχμάλωτοι είχαν βασανιστεί από τις ιρακινές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ λένε ότι οι διαρροές παραβίασαν το νόμο και έθεσαν σε κίνδυνο ζωές, αλλά ο κ. Ασάνζ λέει ότι η υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο δικηγόρος του είπε στο δικαστήριο ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας θα είναι «άμεσος τη στιγμή που καταστεί πιθανή η έκδοση».

Τον Ιανουάριο, η περιφερειακή δικαστής που επέβλεπε την έφεση των ΗΠΑ, Βανέσα Μπαράιτσερ, είπε ότι η δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών και κυβερνητικών εγγράφων από τον Ασάνζ αναμφισβήτητα ισοδυναμούσε με έγκλημα. Όμως δεν μπόρεσε να μεταφερθεί στις ΗΠΑ γιατί δεν ήταν καλά και μπορούσε να αυτοκτονήσει.

Την Τετάρτη, ο James Lewis QC, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, είπε στον Λόρδο Αρχιδικαστή και τον Λόρδο Holroyde ότι το συμπέρασμα ήταν λάθος.

Ο 50χρονος Ασάνζ καταζητείται στις ΗΠΑ με τους ισχυρισμούς για συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν από το Wikileaks σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Οι δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν τη δημοσιοποίηση τον Απρίλιο του 2010 βίντεο που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν πολίτες από ελικόπτερο στο Ιράκ.

Το πρωί της Τετάρτης, η νομική ομάδα του Ασάνζ είπε αρχικά στους δικαστές ότι δεν θα παρευρεθεί επειδή δεν ήταν καλά. Αργότερα παρευρέθηκε μέσω σύνδεσης με βίντεο από τη φυλακή.

Ο δικηγόρος του κ. Ασάνζ, Edward Fitzgerald QC, ανέφερε ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας «δεν είναι κάτι απίθανο – είναι κάτι επικείμενο από τη στιγμή που η έκδοση καθίσταται πιθανή».

Επίσης, σημείωσε ότι το κοινοβούλιο έδωσε στους δικαστές την εξουσία να προστατεύουν τους «ψυχικά διαταραγμένους» από την έκδοση σε χώρες όπου το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κανέναν έλεγχο στη θεραπεία τους.

Είπε ότι τον Ιανουάριο, ο δικαστής έλαβε πλήρως υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία και βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Ασάνζ θα απομονωθεί και θα στερηθεί της προστασίας που είχε στο Μπέλμαρς.

Οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ήταν «ασαφείς ή απλώς αναποτελεσματικές», ισχυρίστηκε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ότι θα μπορούσε να κρατηθεί στην Αυστραλία «άνευ σημασίας», καθώς η χώρα δεν είναι θετική στο να τον δεχτεί.

Υποστηρικτές, μέλη της οικογένειας και φίλοι του Ασάνζ έξω από το δικαστήριο εξέφρασαν την «αγανάκτησή τους» αφού δεν παρευρέθηκε αυτοπροσώπως στην ακρόασή του.

Σημείωσαν ότι ανησυχούσαν βλέποντας την υπερβολική απώλεια βάρους του, για το γεγονός πως δεν ήταν εκεί για να δώσει οδηγίες στους δικηγόρους του ή να διευκρινίσει τι συνέβαινε στο δικαστήριο.

Η ακρόαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την απόφαση να αναμένεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments