Πολιτισμός

28 Οκτωβρίου 1940: Οι καλλιτέχνες που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο

28 Οκτωβρίου 1940: Οι καλλιτέχνες που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο
28 Οκτωβρίου 1940: Αρκετοί καλλιτέχνες που αγαπήσαμε μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο και τα ποιήματά τους, πολέμησαν στο μέτωπο.

Το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου του 1940 όταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα. Το «όχι» του ελληνικού λαού, ακολουθήθηκε από το «ναι» των Ελλήνων να στρατολογηθούν και να προστατέψουν την πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετοί καλλιτέχνες που αγαπήσαμε μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά τα ποιήματά τους.

Η υπεράσπιση της Πατρίδας ήταν μία μάχη που δόθηκε από όλους τους Έλληνες. Ανώνυμοι κι «επώνυμοι» της εποχής βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, για να προασπίσουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, με κίνδυνο της ζωή τους. Εκεί βρέθηκαν και πολλοί καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς δημοσιογράφοι, που κάλυπταν τον πόλεμο, αλλά και πολιτικοί. Μάλιστα, έβαζαν μέχρι και… μέσο, προκειμένου να βρεθούν στο Μέτωπο. 28 Οκτωβρίου 1940

28 Οκτωβρίου 1940: Ποιοι γνωστοί καλλιτέχνες που πολέμησαν κατά των Ιταλών

Όπως αναφέρει το literature, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Γιάννης Τσαρούχης, ήταν κάποια από τα ονόματα που πολέμησαν στον ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Ο Γιώργος Θεοτοκάς προκειμένου να τον δεχτούν ως εθελοντή, ζήτησε από τον τότε στρατηγό, Σέργιο Γυαλίστρα, ρουσφέτι. Ο Οδυσσέας Ελύτης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου, ως ανθυπολοχαγός, γράφοντας, αργότερα, το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας. Ο σπουδαίος ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης είχε πάντα μαζί του, μία εικόνα της Παναγιάς.

28 Οκτωβρίου 1940

Το Μέτωπο του 1940 στην Αλβανία, αλλά και οι κατοπινές εξελίξεις με την Κατοχή, τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο ενέπνευσαν τον Οδυσσέα Ελύτη να συνθέσει τα πολύ γνωστά μας έργα « Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για τον Χαμένο Ανθυπολογαχό της Αλβανίας» και « Το Άξιον Εστί». Εμπνεύστηκε όμως  ακόμα και έγραψε την «Αλβανιάδα», την « Καλωσύνη στις Λυκοποριές» και τη «Βαρβαρία».

Εκτός από τους παραπάνω, στο Έπος του 40 πολέμησαν, μεταξύ πολλών άλλων και οι:

  • Λυκούργος Καλλέργης (ηθοποιός)
  • Μάνος Κατράκης (ηθοποιός)
  • Άγγελος Τερζάκης (συγγραφέας)
  • Λουκής Ακρίτας (συγγραφέας)
  • Σπύρος Βασιλείου (ζωγράφος)
  • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρώην πρωθυπουργός)
  • Γεώργιος Ράλλης (πολιτικός)
  • Χαρίλαος Φλωράκης (πολιτικός)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments