Οικονομία

Πληθωρισμός: Ανοδικά και τον Οκτώβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πληθωρισμός: Ανοδικά και τον Οκτώβριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πληθωρισμός: Ανεβαίνει πλέον μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός καθώς η άνοδος των τιμών στην ενέργεια φέρνει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα μεγάλο πλαίσιο αγαθών και υπηρεσιών.

Ανεβαίνει πλέον μήνα με το μήνα ο πληθωρισμός καθώς η άνοδος των τιμών στην ενέργεια φέρνει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα μεγάλο πλαίσιο αγαθών και υπηρεσιών.

Τι έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στη δημοσιότητα από την Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις,  έφτασε στο 3% από 1,9% το Σεπτέμβριο και 1,2% τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 4,1% από 3,4% το Σεπτέμβριο.

Ποιες οι αιτίες αύξησης του πληθωρισμού

Οι αιτίες ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση  αυξήθηκαν κατά  23,5% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,1%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2%.

Πόσο αυξήθηκαν άλλα προϊόντα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 108,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%. Αντίστοιχα αυξήσεις καταγράφηκαν και σε είδη διατροφής τα οποία μέσα σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 18,4%, τα νωπά λαχανικά κατά 21,1% το αρνί και το κατσίκι κατά 17,5%.

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Στο 3% έφθασε η κίνηση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο του 2021 από 2,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσό του Ιουλίου ενώ πριν ένα χρόνο ήταν στο 0,4% σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%, από 2,5% τον Ιούλιο.

Που καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού τον Αύγουστο καταγράφηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία (5%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός σε ένα κράτος μέλος και αυξήθηκε σε είκοσι έξι.

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συνεισφορά στο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+1,44 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (+0,65) και τα τρόφιμα, αλκοόλ & καπνό και υπηρεσίες (αμφότερα +0,43).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments