Διεθνή

G-20: Διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον δρόμο προς το συνεδριακό κέντρο

G-20: Διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον δρόμο προς το συνεδριακό κέντρο
G-20: Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τις περιβαλλοντικές καταστροφές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την οδό Κριστόφορο Κολόμπο, η οποία οδηγεί στην συνοικία Έουρ στο συνεδριακό κέντρο της οποίας διεξάγεται η σύνοδος της G20 στην Ρώμη.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το συνέδριο των G20 και θα μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοιού.

Παρόλα αυτά οι ακτιβιστές  είχαν άλλα σχέδια και προχώρησαν σε καθιστική, ειρηνική διαμαρτυρία στην κεντρική λωρίδα κυκλοφορίας και οι καραμπινιέροι τους απομάκρυναν “σηκωτούς”.

Δεκάδες άτομα συνεχίζουν να μπλοκάρουν την πλαϊνή λωρίδα κυκλοφορίας της Κριστόφορο Κολόμπο, αλλά η διέλευση των οχημάτων έχει ξαναρχίσει κανονικά.

“Αν δεν αλλάξει κάτι, θα μπλοκάρουμε την πόλη”, είναι το σύνθημα των διαδηλωτών, οι οποίοι κατευθύνθηκαν επίσης προς το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

G20: Το θέμα συζήτησης στο συνέδριο

Η σύνοδος των G20 ξεκινά με την  κλιματική αλλαγή να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Θα συζητήσουν την αντιμετώπιση του κορωνοιού, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως το κλίμα: οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από σήμερα στη Ρώμη θα καταφέρουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα πριν την COP26;

«Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να επιταχύνουμε το βήμα προς όλους τους κλιματικούς μας στόχους», επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν σταματά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο «μιας κλιματικής καταστροφής», ενώ θεωρεί ότι οι χώρες της G20 φέρουν «ιδιαίτερη ευθύνη». Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε πως «Έχουμε ακόμη τον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στον σωστό δρόμο και αυτή η σύνοδος της G20 είναι μια ευκαιρία να το πράξουμε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει στις αρχές Οκτωβρίου «μια δέσμευση από τη G20 σχετικά με την ανάγκη να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου», τον πιο φιλόδοξο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού. «Δεν θα σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Ρώμη ούτε σε αυτή την COP», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα. «Το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να καθυστερήσει η αύξηση της θερμοκρασίας».

 Σύνοδος G20: Το ζήτημα με τον άνθρακα

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ποιο σημείο οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομικών παγκοσμίως είναι έτοιμοι να δεσμευθούν για να εγκαταλείψουν τον άνθρακα;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments