Αθλητισμός

Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής: Απίθανη υπόδειξη οφσάιντ

Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής: Απίθανη υπόδειξη οφσάιντ
Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής: Δεν θα το πιστέψετε τι οφσάιντ έδωσε ο επόπτης σε αγώνα του «Champions League» των χωρών της Αφρικής.

Επόπτης «έδωσε» ένα απίθανο ομολογουμένως οφσάιντ στο ματς Καμπιλί-Ραμπάτ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής.

Από τη σέντρα του συμπαίκτη του, ο σκόρερ έρχεται από το… πέναλτι αλλά πριν φτάσει η μπάλα σε αυτόν, παρενεβλήθη ένας αντίπαλος. Ίσως αυτό να μπέρδεψε τον επόπτη και σήκωσε το σημαιάκι του, σε μια πολύ περίεργη υπόδειξη.

Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής: Λίγα λόγια για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Αφρικανικής ηπείρου

Το ΚΑΦ Τσάμπιονς Λιγκ (αγγλικά: CAF Champions League, η επίσημη ονομασία από το 1997), αναφέρεται και ως Orange CAF Champions League για εμπορικούς λόγους, διοργανώνεται ετησίως από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF). Ξεκίνησε τη σεζόν 1964-65 και αρχικά συμμετείχαν μόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες από τα αφρικανικά πρωταθλήματα των χωρών-μελών της CAF. Από το 1997 διεξάγεται με σύστημα ομίλων κατά τα πρότυπα του Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA. Από το 2004, εκτός από τους πρωταθλητές, συμμετέχουν και οι ομάδες που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση από τα 12 κορυφαία πρωταθλήματα. Επίσης, συμμετέχει ο κάτοχος του τροπαίου ανεξάρτητα από τη θέση που θα τερματίσει στο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο νικητής της διοργάνωσης μετείχε παλιότερα στο Αφρο-Ασιατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου συλλόγων (από 1986 ως 1998) και από το 2005 προκρίνεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA.

Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής: Σύστημα διεξαγωγής

Η διοργάνωση έχει διεξαχθεί με διάφορα συστήματα κατά καιρούς. Την πρώτη σεζόν 1964-65 η προκριματική φάση έγινε σε 4 ομίλους, φτιαγμένους με γεωγραφικά κριτήρια, από τους οποίους προκρίθηκαν οκτώ σύλλογοι στα προημιτελικά. Η προημιτελική φάση έγινε με σύστημα διπλών αγώνων νοκ-άουτ και ακολούθησε η τελική φάση (ημιτελικοί και τελικός) που έγινε με μορφή φάιναλ-φορ σε ουδέτερη χώρα. Ήταν η μοναδική φορά που έγινε αυτό, αφού στη συνέχεια και μέχρι σήμερα οι ημιτελικοί και ο τελικός κρίνονται σε διπλά ματς εντός-εκτός έδρας.

Τα επόμενα χρόνια και ως το 1997 όλες οι φάσεις γίνονταν με σύστημα διπλών αγώνων νοκ-άουτ. Ως το 1974 δεν ίσχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ και σε περίπτωση ισοπαλίας στα γκολ ακολουθούσε παράταση και κλήρωση (ως το 1970) ή πέναλτι (από το 1971).

Από το 1997 εφαρμόστηκε σύστημα Τσάμπιονς Λιγκ με ομίλους στην προημιτελική φάση. Ως το 2000 οι επικεφαλής των ομίλων προκρίνονταν απευθείας στο διπλό τελικό. Από το 2001 επανήλθαν οι ημιτελικοί, στους οποίους οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου παίζουν “χιαστί” (ο πρώτος του ενός με το δεύτερο του άλλου ομίλου). Από το 2004 ο αριθμός των ομάδων που μετέχουν αυξήθηκε, με την προσθήκη και της δευτεραθλήτριας από τα 12 κορυφαία πρωταθλήματα με βάση ένα σύστημα βαθμολογίας της CAF.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments