Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 31/10: Αρνητικά ρεκόρ λοιμώξεων και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 31/10: Αρνητικά ρεκόρ λοιμώξεων και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 31/10: Στα ύψη η αγωνία για την έκθεση του ΕΟΔΥ για τα σημερινά κρούσματα, μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ.

Τα κρούσματα για σήμερα 31/10 θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.

Κορυφώνεται η αγωνία, καθώς οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για αναζωπύρωση της πανδημίας το Φθινόπωρο φαίνονται δυστυχώς να επιβεβαιώνονται. Χθες Σάββατο 30/10, καταγράφηκαν συνολικά 4.696 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 943 νέες λοιμώξεις. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 872 νέα κρούσματα, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 326 νέες μολύνσεις.

Σαρηγιάννης: Θα έχουμε 5.000 κρούσματα ημερησίως το Νοέμβριο -Self test και στους εμβολιασμένους

Την ανάγκη ανάσχεσης του πανδημικού κύματος του κορωνοϊού επισήμανε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ζητώντας επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ ακόμα στους εμβολιασμένους.

«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει, και δε θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως διευκρίνισε, μιλάει για δωρεάν σελφ τεστ που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος. Η κυβέρνηση η ο εργοδότης. «Μια φόρα την εβδομάδα φτάνει» σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Κρούσματα σήμερα 31/10: Σαρηγιάννης: Tα δύσκολα είναι μπροστά μας

«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτή την αυξητική πορεία περιμένω ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος να είναι γύρω στα 3.600 κρούσματα, είναι μεγάλος αριθμός (…), ωστόσο ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Παπαϊωάννου: Είμαστε σε συναγερμό για αύξηση κρουσμάτων -Μπορεί να έχουμε πέντε φορές περισσότερους ασυμπτωματικούς

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» είπε μάλιστα.

Τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα από «τον παπά και το γιατρό του χωριού». Για τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με προτροπές εμβολιασμού σχολίασε «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε». Παρατήρησε πάντως ότι όταν ο ίδιος λαμβάνει διαφημιστικά SMS τα διαγράφει χωρίς να τα βλέπει.

Κρούσματα σήμερα 31/10: Ηλίας Μόσιαλος: Κακή ιδέα τα sms σε ανεμβολίαστους, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ηλίας Μόσιαλος στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για εκστρατεία πειθούς μέσω μαζικών καθημερινών sms σε ανεμβολίαστους.

«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το sms; Οταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;» διερωτήθηκε.

Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό. «Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

Ο κ. Μόσιαλος ζήτησε επίσης να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.

Επίσης, καταδίκασε απερίφραστα τον προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου, ωστόσο διαφώνησε με την άποψή του ότι δεν θέλει να κινηθεί νομικά. «Θα έπρεπε να κινηθεί νομικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προπηλακισμοί».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι συστηματικοί και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για αυστηροποίηση μέτρων σε ανεμβολίαστους θα οποία θα γίνουν πιο συγκεκριμένα από αύριο.

Οπως είχε μεταδώσει ο ΣΚΑΪ το Σάββατο, η κυβέρνηση μελετά να ξεκινήσει από αύριο Δευτέρα 1 Νοεμβρίου εκστρατεία πειθούς, στέλνοντας καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ.

Κρούσματα σήμερα 31/10: Το τέλος της πανδημίας θα έρθει στο τέλος του 2022

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (28/10) στον ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι πολίτες που είναι άνω των 80 ετών και κάλεσε τον κόσμο να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ηλίας Μόσιαλος ανάφερε: «Αν όλα πάνε καλά, με την έννοια ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη προσεγγίζουμε το 50% με μία δόση. Ο στόχος βέβαια του ΠΟΥ είναι να φτάσουμε μέχρι την άνοιξη το 70%. Δύσκολο το βλέπω αυτό, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων».

Και συμπλήρωσε: «Επομένως μιλάμε για το τέλος του 2022 για να μπορέσουν να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη χώρα μας. Διαφορετικά η έξοδος από την πανδημία στην Ελλάδα θα είναι πιο επώδυνη, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός νεκρών – που είναι κυρίως στους ανεμβολίαστους – θα αυξηθούν. Γιατί; Γιατί έχουμε μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών».

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, προέβλεψε ότι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα έρθει και για τη χώρα μας το τέλος του 2022. «Αυτή είναι η προσδοκία», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί έτσι όπως πάμε θα εκτεθεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού στον ιό και θα αποκτήσουν ανοσία μέσω της έκθεσης. Αλλά εκεί θα έχουμε τις απώλειες».

Κρούσματα σήμερα 31/10: Πολύ καλό σενάριο να λήξει το 2022 η πανδημία

Ως «πολύ καλό σενάριο» χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη (28/10) ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022. Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα. «Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο τα κρούσματα ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» προειδοποίησε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.

Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πηρέ παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments