Οικονομία

Τουρκική λίρα: Υποχώρηση της λίρας μετά την αύξηση του πληθωρισμού

Τουρκική λίρα: Υποχώρηση της λίρας μετά την αύξηση του πληθωρισμού
Τουρκική λίρα: Υποχώρησε η τουρκική λίρα σήμερα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία παρουσίασε αύξηση περίπου κατά 19%.

Υποχώρησε η τουρκική λίρα σήμερα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία παρουσίασε αύξηση περίπου κατά 19%. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στα 16% και είναι πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό μετά τη μείωσή του φέτος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 16,82% από 17% τον περασμένο μήνα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα έως 0,8%, με τις απώλειες να περιορίζονται στη συνέχεια στο 0,2% και την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 9,627 λίρες ανά δολάριο, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν στο 20,4%.

Τουρκική λίρα: Είχε υποχωρήσει σε νέο χαμηλό επίπεδο

Νέο ιστορικό χαμηλό είχε σημειώσει η τουρκική λίρα στις 25 Οκτωβρίου  καθώς βυθίστηκε μετά τις εντάσεις της Άγκυρας με τη Δύση όπου συνδυάστηκαν με αύξηση του πληθωρισμού και μη συμβατική νομισματική πολιτική.

Έτσι, η τουρκική λίρα υποχώρησε πάνω από 2% πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι διέταξε την απέλαση του πρέσβη των ΗΠΑ και εννιά άλλων δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του.

Τι είχε συμβεί την προηγούμενη εβδομάδα

Νέα “βουτιά” σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έκανε η τουρκική λίρα μετά τη διπλάσια σε σχέση με την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Η λίρα υποχώρησε κατά 2,9% σε χαμηλό επίπεδο -ρεκόρ των 9,4782 ανά δολάριο μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments