Οικονομία

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για δηλώσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι έχουν δεύτερη ευκαιρία για δηλώσεις
Αδήλωτα τετραγωνικά: Μια δεύτερη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά προκειμένου να δηλώσουν για να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και να γλυτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών.

Μια δεύτερη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά προκειμένου να δηλώσουν για να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και να γλυτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών. Αφορά τα έτη έως και το 2019 και την περίοδο από το 2020 και μετά.

Η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα παραμείνει ανοικτή έως και το τέλος του χρόνου και έτσι δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων.

Τι πρέπει να κάνουν οι υπόχρεοι

Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.

Οι υποβάλλοντες τη δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1ης.1.2020, μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Πως θα γίνει η διαδικασία

Η είσοδος στη εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης πρέπει να επιλέξει το Δήμο στον οποίο ανήκει το ακίνητο. Κάθε ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά, αφού ο ιδιοκτήτης το επιλέξει από τη λίστα που θα του εμφανιστεί με τα δηλωμένα ακίνητα.

Η εκκαθάριση των νέων δηλώσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων μέχρι την 31 Μαρτίου 2022, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών.

Τι θα πληρώσουν όσοι ενταχθούν “τώρα” στη ρύθμιση

Οι εντασσόμενοι στη νέα ρύθμιση θα καλούνται να πληρώσουν τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει στην υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments