Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 11/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 11/11: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 11/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα Τρίτη 09/11 αναμένεται να εκδώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη  από τα συνολικά 7.105 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.704  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.179 νέες λοιμώξεις.  

Πιο συγκεκριμένα, συνεχής είναι η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν κατά προτεραιότητα τους ανεμβολίαστους.

Προ των πυλών οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση διαμηνύει μέσω του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως «είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ’ τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά».

«Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ», είπε.

Βασιλακόπουλος: Δημιουργήθηκαν ημιτελείς κλίνες ΜΕΘ

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις, ότι αρκετές ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω του προηγούμενου κύματος κορωνοϊού, ήταν ημιτελείς και όχι σωστά στελεχωμένες, με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή θνητότητα μέσα σε αυτές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN: «Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.

Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα, δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. (…) Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα, το οποίο, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Το να λέμε να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί τα αποτελέσματα που θα πάρουμε δεν θα είναι καλά».

Σαρηγιάννης: Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά κορωνοϊού αυτή την περίοδο

Στις αιτίες που συμβάλλουν στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγώντας ότι πρόκειται για εμβολιασμένους ασθενείς που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδες πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Σαρηγιάννης είπε πως αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 – 9.500 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως «θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα». Όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.

«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στην ίδια εκπομπή.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται. «Η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα. Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους. Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης», δήλωσε.

Λινού: Ολοι με μάσκα -Να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και σε σχολεία

Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα ανεξαιρέτως, καθώς και πως υπάρχει ανάγκη να «σφίξουν» τα μέτρα και να μπει «φρένο» στον συνωστισμό, τόνισε σήμερα η Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε η κ. Λινού μιλώντας στο MEGA.

Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας.

Η κ. Λινού τόνισε πως βάσει μελετών θα πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και σε σχολεία και να φορούν όλοι μάσκα. «Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί. Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει. Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%»., είπε και πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση. Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική. Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κ. Λινού.

Καπραβέλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ

Τη δραματική χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος λέγοντας ότι «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘κλειστον’ λόγω πληρότητας».

«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Καπραβέλος περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές. Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως στη Ρουμανία.Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments