Διεθνή

Οκτάι: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Οκτάι: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Οκτάι: Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι συνεχίζουν οι γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απευθύνοντας νέες προκλήσεις.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις με τον Οκτάι να αναφέρει ότι συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινές δηλώσεις με τον Όρμπαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άνοιγματος των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες. Κατόπιν δε έγινε και έκτακτη σύσκεψη στην Ελλάδα στο Πεντάγωνο για την λήξη μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Οκτάι ξεκαθάρισε πως οι Τούρκοι θα συνεχίσουν κανονικά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας πως «όσοι ψάχνουν για περιπέτειες εκεί, θα λάβουν τις απαντήσεις τους».

«Μόνο την πρόταση Τατάρ συζητάμε για το Κυπριακό»

«Δεν φτάνει που γίνεται αναφορά στη Μεσόγειο ως θάλασσα τραγωδίας λόγω των ανθρωπιστικών κρίσεων και τις εικόνες μεταναστών; Τώρα η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώνει πως θα ξεκινήσει μονομερείς ενέργειες για υδρογονάνθρακες. Να μην ανησυχούν καθόλου οι Ελληνοκύπριοι, δεν θα τους αφήσουμε μόνους, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεωτρήσεων από εκεί που σταματήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει απάντηση» σημείωσε ο Οκτάι.

«Δεν θα ανεχθούμε ποτέ να αγνοούνται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα μας με ουσιαστικά βήματα», τόνισε ο Οκτάι, ο οποίος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «η πρόταση που έχει καταθέσει ο Τατάρ» για το Κυπριακό, είναι η μοναδική που συζητά η Άγκυρα.

«Δεν διαπραγματευόμαστε τη λύση των δυο κρατών. Ξεχνούν οι Ελληνοκύπριοι πως ήταν εκείνοι που κατέστρεψαν πρώτοι το κράτος σύμπραξης, το οποίο προσποιήθηκαν ότι ήθελαν και μετά το απέρριψαν;».

Εκνευρισμός για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «όλη Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση».

«Δυστυχώς η Αλεξανδρούπολη δεν είναι μια βάση, όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια αμερικανική βάση. Εγώ δεν κατάφερα να μετρήσω τις αμερικανικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα. Όταν τις συγκεντρώσουμε όλες, έχουμε τέτοια εικόνα όπου όλη η Ελλάδα είναι μια βάση των ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ερντογάν «η Αλεξανδρούπολη είναι μια μικρή περιοχή σε όλη αυτή την εικόνα.

«Όλα αυτά για ποιο λόγο συμβαίνουν;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως μετέφερε όλα όσα λέει στον Τζο Μπάιντεν. «Oι HΠΑ διάλεξαν λάθος γείτονα για τον εαυτό τους και δεν είναι σωστή η στάση τους να επιλέξουν στο Αιγαίο ως βάση την Ελλάδα».

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στον Ερντογάν

Άμεση ήταν η απάντηση από την Ελλάδα με τον Γιάννη Οικονόμου να μιλάει για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα με άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ψεύτη».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με τον κ. Οικονόμου να διαμηνύει, μεταξύ άλλων, πως «όταν (σ.σ. η Ελλάδα) απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς, θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα» φέρνοντας ως παράδειγμα την κρίση στον Έβρο, το 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments