Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση υιοθέτησε φιλόδοξους εθνικούς στόχους για το κλίμα

Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση υιοθέτησε φιλόδοξους εθνικούς στόχους για το κλίμα
Χρήστος Σταϊκούρας: Στην ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας του Περιβάλλοντος μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

Στην ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας του Περιβάλλοντος μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας όπου μεταξύ άλλων σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.

Ποιες οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για το κλίμα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρας η Ελλάδα έχει υιοθετήσει έξι πρωτοβουλίες:

Η Ελλάδα, με την ομιλία και τις εθνικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έθεσε εξαρχής ψηλά τον πήχη για τη χώρα μέσα από εμβληματικές πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση σε 6 τομείς:

  • Την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της καινοτομίας.
  • Την προώθηση της αειφορίας σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς.
  • Την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έμφαση στην υπεράκτια αιολική και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
  • Τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα της ηλεκτροδότησης, ιδίως μέσα από την επίτευξη του εθνικού προγράμματος απολιγνιτοποίησης.
  • Την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος των θαλασσών και των βουνών της χώρας.
  • Την έμφαση στις διασυνδέσεις, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο μέσα από στρατηγικές διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθέτησε, εξαρχής, ως βασικό πυλώνα πολιτικής, την ευθυγράμμιση της στρατηγικής της με φιλόδοξους εθνικούς στόχους για το κλίμα. Στόχους που αποτυπώθηκαν στο Ελληνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο κυρώθηκε με Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. Σχέδιο που στρατηγικά συμπληρώθηκε με τον Σχεδιασμό για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.

Τι αποφασίστηκε στη διάσκεψη COP26

  • 1ον. Εξετάζουμε τη δυνατότητα έκδοσης κρατικού «πράσινου» ομολόγου.

Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε έναν συνεκτικό φάκελο επιλέξιμων έργων, επιπλέον εκείνων που ήδη χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσω «πράσινων» ή βιώσιμων ομολόγων μέσα στα προσεχή χρόνια.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προετοιμάσουμε το σχετικό πλαίσιο έκδοσης, πριν από την πιθανή πρώτη έξοδο στις αγορές, το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

  • 2ον. Συνεχίζουμε και επιταχύνουμε την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον σχεδιασμό και την αποτύπωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ήδη από τον Μάρτιο του 2020, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ για τη σταδιακή υιοθέτηση του «πράσινου» προϋπολογισμού.

Το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση των κλιματικών παραμέτρων στη μεθοδολογία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων.

  • 3ον. Στο πλαίσιο καλών πρακτικών των άλλων χωρών-μελών της Συμμαχίας, αλλά και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, προωθούμε την κατάρτιση μιας συνεκτικής Στρατηγικής Βιώσιμης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments