Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν

  • υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το παραπάνω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

  •  ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
  • ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.
  • Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητα

Πως θα γίνει η εξόφληση

Η εξόφληση θα γίνει σε 60 άτοκες μηνιαίες, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 ενώ υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται έκπτωση 15%.

Το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι μειωμένο έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Χαρακτηριστικά της ενίσχυσης

  • 1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.
  • 2. Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα της ενίσχυσης.
  • 3. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
  • 4. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε εξήντα (60) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments