Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Παραμένει στο κόκκινο όλη η Ελλάδα

Χάρτες ECDC: Παραμένει στο κόκκινο όλη η Ελλάδα
Χάρτες ECDC: Οι ανανεωμένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων δείχνουν μεταξύ άλλων την αύξηση της θετικότητας στην Ελλάδα.

Στο “Βαθύ κόκκινο” παραμένει για ακόμη μία φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC. Την ίδια ώρα από τα συνολικά 6.565 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.750 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 1.148 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, στο νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.

«Κατακόκκινη» η Ευρώπη

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, μόνο ορισμένες περιοχές στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία, καθώς και η Μάλτα και σημαντικό μέρος της Ιταλίας παραμένουν στην πορτοκαλί ζώνη.

Στην «κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ισπανία καθώς και η Σουηδία. Στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.

Η νότια και ανατολική Γερμανία βρίσκεται στη «βαθιά κόκκινη» ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην «κόκκινη» κατηγορία.

Σημειώνεται πως ως «κόκκινη» ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).

Χάρτες ECDC: Ο τριπλός δείκτης

Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».

Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.     svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments