Οικονομία

Ομόλογα: Σχέδιο έκδοσης 10-12 δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα το 2022

Ομόλογα: Σχέδιο έκδοσης 10-12 δισεκατομμυρίων από την Ελλάδα το 2022
Ομόλογα: Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και το πρώτο πράσινο ομόλογό της σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 10 έως 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 εκδίδοντας νέο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος και το πρώτο πράσινο ομόλογό της σύμφωνα με το Reuters. Τι συνέβη το 2021 Η Ελλάδα εξέδωσε πενταετή, 10 και 30ετή κρατικά ομόλογα φέτος, αντλώντας συνολικά περίπου 14 δισ. ευρώ και επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που ωθήθηκαν από το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters, η Ελλάδα σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό χρέους του ΑΕΠ στο 197.1% έπειτα από την απότομη αύξησή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ενώ παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει το «μαξιλάρι». 

Πώς βαθμολογείται η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές

Η Ελλάδα, η οποία βαθμολογείται με ΒΒ από την Standard & Poor’s, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017 αφού είχε αποκλειστεί για χρόνια κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς κρίσης χρέους από την οποία τελικά βγήκε τον Αύγουστο του 2018. Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει ένα απόθεμα μετρητών περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον δύο χρόνια ληξιπρόθεσμου χρέους χωρίς δανεισμό από τις αγορές. Από την έξοδό της από τα προγράμματα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Σταϊκούρας: Το 2022 η πρόωρη τρίτη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στα 228 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής προ ημερών στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκε η απόφαση του ΔΝΤ για τις νέες διευθετήσεις δανεισμού, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το 2022 επίκειται η τρίτη αποπληρωμή του δανείου, που θα είναι για ποσό 1,8 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενο όφελος τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί η αποπληρωμή της 25/11/2019, ύψους 2,7 δισ. ευρώ με όφελος 100 εκατ. ευρώ, και η αποπληρωμή της 18/3/2021, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με όφελος 85 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments