Κόσμος

Πούτιν: Η Πολωνία ρίχνει φυτοφάρμακα εναντίον των προσφύγων

Πούτιν: Η Πολωνία ρίχνει φυτοφάρμακα εναντίον των προσφύγων
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος

Υπέρ της αποπολιτικοποίησης της κατάστασης με τους πρόσφυγες στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας και κατά της χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών στο νερό, με το οποίο υποστήριξε ότι καταβρέχουν ανθρώπους οι πολωνικές αρχές, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

«Δεν επιτρέπεται να καταβρέχουν ανθρώπους όχι μόνο με νερό, αλλά να ανακατεύουν σ’ αυτό το νερό φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα με σκοπό να προκαλέσουν εγκαύματα και άλλες σοβαρές βλάβες σε αυτούς τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναίκες και μικρά παιδιά. Αυτό πλέον με κανένα τρόπο δεν ταιριάζει με τις αρχές της ανθρωπιστικής μεταχείρισης των μεταναστών. Πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει στα σύνορα και έχουν ταφεί εκεί. Σχεδόν καθημερινά γίνονται ταφές. Πρόκειται απλώς για μια συμφορά, πρέπει επίσης να στρέψετε σ’ αυτό το θέμα την προσοχή σας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, με τον Φραντσέσκο Ρόκα να του απαντά ότι συμμερίζεται πλήρως τον προβληματισμό του σχετικά με τις διαφωνίες που υπάρχουν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων.

Πούτιν: Η Πολωνία ρίχνει φυτοφάρμακα εναντίον των προσφύγων

Πούτιν: Η Πολωνία ρίχνει φυτοφάρμακα εναντίον των προσφύγων

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχουν ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω του ρωσικού εδάφους και κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να συνεχίσει να είναι προσηλωμένος στις πάγιες αρχές του, την αποπολιτικοποίηση της κατάστασης, καθώς το πρόβλημα είναι εκτεταμένο.

«Στην Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 5.000 μετανάστες. Μέσω της Ιταλίας τη φετινή χρονιά πέρασαν 54.000. Άραγε δεν βλέπουμε τώρα κρίση στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας και τις αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ αυτών των κρατών;», αναρωτήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπληρώνοντας ότι «στις επαφές και τις συζητήσεις με συναδέλφους από ευρωπαϊκές χώρες πάντοτε εφιστώ την προσοχή σε αυτό και ελπίζω ότι η κατάσταση στα πολωνο-λευκορωσικά σύνορα θα εκτονωθεί σταδιακά και θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς, αν και φυσικά εκεί παραμένουν ακόμη άνθρωποι, η τύχη των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τα μικρά παιδιά, καθώς «είναι αδύνατο να κοιτάς ήρεμα, όταν βλέπεις ότι υπό συνθήκες ήδη σχεδόν χειμωνιάτικες είναι αναγκασμένα να διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο» και χαρακτήρισε άκρως απαραίτητη τη δράση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και τη συνεργασία με τις οργανώσεις του σε Λευκορωσία και τη Ρωσία για να τερματιστούν τα βάσανα των ανθρώπων.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο κατά την εκτενή και ιδιαίτερα θερμή συνομιλία με τον Φραντσέσκο Ρόκα και υποστήριξε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, εκτιμώντας ότι «κάνει το παν, ό,τι εξαρτάται από εκείνη, πείθοντας και τους ανθρώπους να επιστρέψουν εθελουσίως στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, στην πατρίδα τους και πρώτα απ’ όλα στο Ιράκ, αλλά χρειάζεται μάλλον, με τον πιο προσεκτικό και αρμόζοντα τρόπο να παρακολουθήσουμε τι συμβαίνει στα σύνορα και τι κάνουν οι αρχές του γειτονικού κράτους, στην περίπτωσή μας της Πολωνίας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments