Ελλάδα

Χελώνες καρέτα καρέτα: Νεκρές σε Θεσσαλονίκη, Εύβοια και Στυλίδα

Χελώνες καρέτα καρέτα: Νεκρές σε Θεσσαλονίκη, Εύβοια και Στυλίδα
Χελώνες καρέτα καρέτα: Ενημερώθηκε η αρμόδια αρχή.

Νεκρή στην παραλία Ποταμός, στην Επανομή Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα καρέτα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ακόμη δύο θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, είχαν εντοπιστεί νεκρές.

Η μία στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Κύμης από το Λιμεναρχείο Κύμης και η δεύτερη στην περιοχή «Μελίσσια» Στυλίδας του νομού Φθιώτιδας, από το Λιμεναρχείο Στυλίδας.

Οι Λιμενικές Αρχές ενημέρωσαν την αρμόδια αρχή για την υγειονομική τους ταφή.

Χελώνες καρέτα καρέτα: Για πρώτη εμφανίστηκαν κοντά στις ακτές

«Φέτος έχουμε πολύ υψηλό αριθμό φωλιών. Οι χελώνες φέτος βρήκαν μια πιο οικεία κατάσταση, απόδειξη αυτού ότι είδαμε πολύ κοντά στις ακτές, κάτι που είναι χωρίς προηγούμενο», δήλωσε στην ΕΡΤ, αναφερόμενος στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θα έχουμε μάλλον 150.000 χελωνάκια που θα βγουν φέτος», είπε και ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το μέρος προστατεύεται εδώ και 20 χρόνια από το εθνικό πάρκο, σε συνδυασμό με τις πιο «ήσυχες» συνθήκες που δημιούργησε η περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία.

«Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα- παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα- σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας», εξήγησε από την πλευρά της στην ΕΡΤ η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος.

Χελώνες καρέτα καρέτα: Η ζωή της χελώνας καρέτα

Το πρώτο ταξίδι μιας Caretta caretta από την αμμουδιά όπου σκάει το αυγό της μέχρι την ακροθαλασσιά είναι και το σημαντικότερο της ζωής της. Στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Μόνο αν τα καταφέρει την πρώτη φορά θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια παραλία για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το είδος της.

Με το σκάσιμο των αυγών τα μικρά χελωνάκια αναρριχώνται ομαδικά στην επιφάνεια της άμμου και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του WWF η έξοδός τους από τη φωλιά συνήθως γίνεται αργά το απόγευμα ή νωρίς το χάραμα. Τα μικρά προσανατολίζονται από τον φωτεινότερο ορίζοντα που συναντούν. Η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς όπως καβούρια, γλάρους, ψάρια, τρωκτικά αλλά και κινδύνους όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί!

Χελώνες καρέτα καρέτα: Η καρέτα καρέτα είναι ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών του πλανήτη

Η χελώνα καρέτα είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Για την αναπαραγωγή τους γυρίζουν στην παραλία που γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα αυγά τους. Η επιστροφή τους στην ίδια παραλία, επιβεβαιώνει τη σημασία της διατήρησης, διαχείρισης και προστασίας των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.

Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές. Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω της πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες. Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι’αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments