Άποψη

Πάπας, Κομισιόν, ΜΚΟ: Φιλο-μετανάστες με τις πλάτες των άλλων

Πάπας, Κομισιόν, ΜΚΟ: Φιλο-μετανάστες με τις πλάτες των άλλων
O Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr μιλά σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και την προσπάθεια της Ελλάδας για την φύλαξη των συνόρων.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταναστευτική πολιτική έχει βελτιωθεί. Δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ακόμα τουλάχιστον, αλλά δεν είναι αυτή που ήταν.

Τα σύνορα φυλάσσονται, και τα χερσαία και τα θαλάσσια. «Διαρροές» πάντα θα υπάρχουν, αλλά αν κρίνει κάποιος από τις καταγγελίες των γνωστών απολογητών των δουλεμπορικών κυκλωμάτων για επαναπροωθήσεις-«pushbacks», που τους χαλούν το μεροκάματο, κάποιοι μάλλον κάνουν καλά  τη δουλειά τους.

Τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά κακώς υπάρχουν ακόμα εκεί αλλά τουλάχιστον είναι κλειστά και η έξοδος από αυτά γίνεται ελεγχόμενα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι καλή λύση και θα πρέπει να είναι απολύτως προσωρινή, αλλά είναι κάπως καλύτερα από τους απέραντους ξέφραγους καταυλισμούς.

Στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις το πρόβλημα παραμένει με έναν αχαρτογράφητο πληθυσμό χιλιάδων παράνομων μεταναστών να κυκλοφορεί, αλλά δεν υπερασπίζεται κάποιος κυβερνητικός αυτή την πολιτική ως επίσημη και αποδεκτή.

ΜΚΟ έχουν απαγορευθεί και μέλη τους έχουν συλληφθεί για δουλεμπόριο και κατασκοπεία.

Γενικά, πράματα έχουν αλλάξει, όχι στον βαθμό που θα ήθελαν οι περισσότεροι, αλλά οι αλλαγές που γίνονται είναι -μέχρι τώρα- προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η επιμονή του διεθνούς φιλο-μεταναστευτικού κυκλώματος και των δουλεμπορικών προεκτάσεών του.

Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις δύο υβριδικές επιθέσεις που έχει δεχθεί η Ευρώπη μέσω εργαλειοποιημένων μεταναστευτικών ροών, στην Ελλάδα από την Τουρκία και στην Πολωνία από Λευκορωσία-Ρωσία με συμβολή της Τουρκίας, η Κομισιόν αποφάσισε ότι δεν είναι… σωστό να χρηματοδοτεί φράχτες στα εξωτερικά σύνορα!

Δηλαδή πως περιμένει να αναχαιτιστούν οι οργανωμένες απόπειρες εισβολής; Με απαγορευτικά σήματα; Προτιμά να εκθέτει σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης κράτη-μέλη επειδή θεωρεί ότι οι φράχτες έχουν… αρνητικό συμβολισμό;  Είναι καλύτερα να διακινδυνεύουν τις ζωές τους στρατιώτες, συνοριοφύλακες και μετανάστες ερχόμενοι σε σώμα με σώμα αντιπαράθεση; Είναι απλά ιδεοληψία και ανοησία ή κρύβεται κάτι άλλο, όπως ας πούμε σιωπηρή έγερση προσκομμάτων στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων γιατί υπάρχει ατζέντα εποικισμού και είναι και πολλά τα λεφτά;

Πρόσφατα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέρριψε την εγγραφή και συμπερίληψη στο Μητρώο ΜΚΟ της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA), μία από τις πολλές που θεωρούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προνομιακό πεδίο ασυδοσίας.

Η αίτηση της συγκεκριμένης οργάνωσης απερρίφθη διότι η δραστηριότητά της, υποστήριξη μεταναστών στους οποίους δεν έχει  χορηγηθεί άσυλο κα τελούν υπό απέλαση, παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία.

Και ω του θαύματος,  η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, προβαίνει σε ανάρτηση στην οποία κάνει λόγο για «ανησυχητικές πληροφορίες» και εγκαλεί την Ελλάδα διότι «όλοι έχουν δικαίωμα προστασίας του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν απέλαση,» και επειδή  «τα κράτη θα πρέπει να διευκολύνουν το έργο όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε αυτές τις καταστάσεις, όχι να το εμποδίζουν».

Προηγήθηκε το αναμενόμενο, η διαμαρτυρία δεκαεννέα ΜΚΟ η παρέμβαση των οποίων ταυτίζεται με την ως άνω. Αυτό έλειπε. «Ακόμη και απορριφθέντες διεθνούς προστασίας αποτελούν πρόσωπα προς τα οποία υποχρεούμαστε να παράσχουμε συνδρομή, με βάση νομοθετικές προβλέψεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου.»

Άρα καταλύονται οι αποφάσεις των εθνικών Αρχών διότι είτε εγκριθεί είτε απορριφθεί το αίτημα ασύλου η χώρα πρέπει να τους φορτώνεται ώστε διάφορες ΜΚΟ να κάνουν μπίζνες και η Τουρκία να υλοποιεί απρόσκοπτα το σχέδιό της.

Και μέσα σε όλα ο Πάπας ο οποίος κατά την επίσκεψή του σε Ελλάδα και Κύπρο «επιθεώρησε» τις δομές φιλοξενίας τάχθηκε κατά των φραχτών και παρότι έψεξε  «την παγκόσμια κοινότητα, τους ηγέτες των ισχυρών κρατών, τους διεθνείς οργανισμούς» αλλά και χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες, «όπως η Τουρκία», δεν είπε τι πρέπει να κάνουν κράτη που δέχονται όλο αυτό το κύμα αποσταθεροποίησης.

Να μετατραπούν σε απέραντα hot spot μέχρι να μετανοήσουν οι σιχυροί;

Είναι εύκολο να κάνεις τον φιλάνθρωπο όταν το βάρος το σηκώνουν άλλοι. Και ακόμα πιο εύκολο και προσοδοφόρο αν είσαι ΜΚΟ που βγάζει εκατομμύρια και φτιάχνεις και payroll που φτάνει ψηλά. Πολύ ψηλά. Εις τας Ευρώπας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments