Διεθνή

Γαλλία: Κατηγορηματικά «όχι» ψήφησαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία

Γαλλία: Κατηγορηματικά «όχι» ψήφησαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
Γαλλία: «Η υπόσχεση ενός κοινού πεπρωμένου πρέπει να συνεχίσει να μας καθοδηγεί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του.

Το στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτησία κέρδισε σήμερα Κυριακή 12 Δεκεμβρίου μια μεγάλη με διαφορά νίκη στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Καληδονία στη Γαλλία κερδίζοντας το 96,49% των ψήφων, έναντι μόλις 3,51% για τους υποστηρικτές του «ναι», σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως «η υπόσχεση ενός κοινού πεπρωμένου πρέπει να συνεχίσει να μας καθοδηγεί». Γαλλία

Στα προηγούμενα δημοψηφίσματα το 2018 και το 2020 ήταν πάνω από 80%

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας πήραν την απόφαση να μην δώσουν το παρών στις κάλπες, η συμμετοχή κατέρρευσε στο 43,90% (στα προηγούμενα δημοψηφίσματα το 2018 και το 2020 ήταν πάνω από 80%). Οι υποστηρικτές του «όχι», οι οποίοι ανησυχούν για μια χαλάρωση των ψηφοφόρων τους ελλείψει αντιπάλου, κατάφεραν να μαζέψουν 75.762 ψήφους, έναντι των 81.501 που είχαν συγκεντρώσει στο δημοψήφισμα του 2020, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η υπόσχεση ενός κοινού πεπρωμένου πρέπει να συνεχίσει να μας καθοδηγεί», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του «όχι» στην ανεξαρτησία.

Γαλλία

«Η Νέα Καληδονία στη Γαλλία θα παραμείνει συνεπώς γαλλική»

«Οι πολίτες της Καληδονίας επέλεξαν να παραμείνουν Γάλλοι. Το αποφάσισαν ελεύθερα (…) Η Νέα Καληδονία θα παραμείνει συνεπώς γαλλική», υπογράμμισε στην ομιλία του, διευκρινίζοντας πως υποδέχεται με «σεβασμό και ταπεινότητα» το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, καθώς «το εκλογικό σώμα παρέμεινε βαθιά διαιρεμένο».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments