Ελλάδα

Παραλλαγή Όμικρον: Επτά νέα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα

Παραλλαγή Όμικρον: Επτά νέα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα
Παραλλαγή Όμικρον: Στην Ελλάδα εξετάζονται επτά νέα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, που αναμένεται να γίνει ιχνηλάτηση τους.

Επτά ακόμη ύποπτα κρούσματα αναλύονται στη χώρα προκειμένου να επιβεβαιωθεί πως φέρουν την παραλλαγή Όμικρον. Νωρίτερα εκδόθηκε ο νέος επιδημιολογικός χάρτης, ο οποίος περιλαμβάνει 25 νέες περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο μαζί με την Λακωνία.

Πιο συγκεκριμένα, από ότι όλα δείχνουν τα επτά κρούσματα φέρουν αυτό το στοιχείο που διαφέρουν από την μετάλλαξη Δέλτα και παραπέμπουν στην παραλλαγή Όμικρον και γι΄αυτό βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και απομονώθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη και αναμένεται να γίνει ιχνηλάτηση τους. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πέντε, τα τέσσερα εκ των οποίων αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, και το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

Όμικρον

“Θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα λόγω εορτών”

«Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στην αρχή μιας διαδρομής. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα συνεχίσει να «αποκαλύπτεται», όπως έγινε και με τις προηγούμενες, και θα μας επιτρέψει σε εύρος χρόνου, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, να συνθέσουμε την εικόνα για τη μεταδοτικότητα, τη νόσηση, την προστασία από τα εμβόλια» λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ότι έχουν ταυτοποιηθεί πέντε κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση να έχουμε τον έλεγχο για τα εισαγόμενα στελέχη και φυσικά για τη διάδοση στην κοινότητα, μέχρι να εξαπλωθεί και να επικρατήσει, που θα περάσουμε σε άλλη φάση».

Η εορταστική και επιπλέον χειμερινή περίοδος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε όλες τις χώρες, ταξίδια και μετακινήσεις εντός κι εκτός των χωρών. Η Ευρώπη αποτελεί μια ενιαία περιοχή, και ό,τι καταγράφεται σε μία χώρα μέσα σε λίγο διάστημα θα καταγραφεί και σε άλλη. Η αυξημένη κινητικότητα των εορτών θα μειώσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες για την εξάπλωση της Όμικρον και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να διαδοθεί γρήγορα» λέει ο καθηγητής.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική

«Ευχάριστα» και «λιγότερο ευχάριστα» είναι τα στοιχεία για την Όμικρον, που παρέθεσε χθες η κυρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη με αυτές τις λέξεις τον αμερικανό επιστήμονα, επικεφαλής του CDC, Άντονι Φάουτσι. Τα λιγότερο ευχάριστα αφορούν κυρίως τη μεταδοτικότητα του ιού, που θα αυξήσει τις νοσηλείες, θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και ίσως αυξήσει και τη θνητότητα, όπως είπε.

Τα αισιόδοξα νέα βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπεύθυνος αξιωματούχος του Ιατρικού Κέντρου της Νότιας Αφρικής, που ελέγχει ένα σύμπλεγμα Νοσοκομείων, και που παρουσίασε δεδομένα για 42 ασθενείς. Κανείς εξ αυτών δεν χρειάστηκε να λάβει οξυγόνο κατά τη νοσηλεία του. Οι ασθενείς κατά τα 2/3 ήταν τυχαία διαγνωσμένοι με Covid – είχαν πάει στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας. Το 80% ήταν άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Η νοσηλεία τους ήταν βραχεία -2,8 ημέρες σε σχέση με τις 8,5 ημέρες που απαιτούνταν στα προηγούμενα κύματα που είχαν παρουσιαστεί στη Νότιο Αφρική. Επίσης η θνητότητα ήταν της τάξεως του 6,6%, σε σχέση με 17% των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων.

«Με βάση αυτά που έγιναν γνωστά, όλοι οι επιστήμονες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, διότι τα άτομα που έχουν νοσήσει στη Νότια Αφρική είναι μικρής ηλικίας και δεν ξέρουν σε μεγαλύτερη ηλικία πώς θα είναι η επίδραση σε κλινική έκφραση του ιού ή σε άτομα που έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και οι διαβήτης. Δεύτερον, ακόμη και αν είναι η νόσηση λόγω Όμικρον ηπιότερη εκείνης που προκαλεί η Δέλτα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα στο κεφάλαιο της νοσηλείας λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας» επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments