Τεχνολογία

Roaming: Παραμένει δωρεάν στην ΕΕ μέχρι το 2032

Roaming: Παραμένει δωρεάν στην ΕΕ μέχρι το 2032
Roaming: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως θα παρατείνει την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της ΕΕ μέχρι και το 2032.

Σε μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση προχώρησε η ΕΕ σχετικά με το Roaming. Ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την κατάργηση στα τέλη περιαγωγής (roaming) για τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης έως το 2032.

Ειδικότερα, με την ανανέωση της υφιστάμενης νομοθεσίας που εισήχθη το 2017, οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον χρόνο ομιλίας του προγράμματος τους σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης. Θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις, να στέλνουν γραπτά μηνύματα και να περιηγούνται στο Διαδίκτυο ενώ ταξιδεύουν, δίχως να χρεώνονται επιπρόσθετα.

Τα ανώτατα όρια

Παράλληλα, οι κάτοχοι συσκευών που τους προσφέρουν υπηρεσίες 5G στο εσωτερικό θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες κατά την περιαγωγή. Η συμφωνία μείωσε επίσης τα ανώτατα όρια χονδρικής. Αυτά τα ανώτατα όρια περιορίζουν το ποσό που ένας φορέας μπορεί να χρεώσει έναν άλλο για έναν πελάτη που χρησιμοποιεί ένα ξένο δίκτυο.

Το νέο ανώτατο όριο χονδρικής για δεδομένα θα είναι 2€ ανά GB το 2022 και θα μειωθεί σταδιακά σε 1€ έως το 2027. Τα ανώτατα όρια κλήσεων ανέρχονται επί του παρόντος σε 0,19 € και η ΕΕ λέει ότι αυτά θα επανεξεταστούν με την πάροδο του χρόνου.

Προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εκείνο που απομένει τώρα είναι η άτυπη συμφωνία να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να γίνει νόμος. Όπως δήλωσε η ευρωβουλευτής Angelika Winzig, διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους νέους κανόνες περιαγωγής για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που είναι προοδευτική και οδηγεί σε ακόμη καλύτερη ποιότητα και εξυπηρέτηση για τους ευρωπαίους πολίτες. Δημιουργούμε μια πιο δίκαιη αγορά περιαγωγής, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης, μειώνοντας σημαντικά τα ανώτατα όρια χονδρικής.

Ως επικεφαλής διαπραγματεύτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στόχος μου ήταν να βελτιώσω σημαντικά την κατάσταση για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία περί περιαγωγής ίσχυε για το Ηνωμένο Βασίλειο πριν φύγει από την ΕΕ, ωστόσο, πολλοί πάροχοι έχουν καταργήσει τη δωρεάν προσφορά περιαγωγής έκτοτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments