Διεθνή

Δολοφονία Κένεντι: Στο «φως» λεπτομέρειες από τη δημοσιοποίηση απόρρητων αρχείων

Δολοφονία Κένεντι: Στο «φως» λεπτομέρειες από τη δημοσιοποίηση απόρρητων αρχείων
Τηλεγραφήματα και άλλα έγγραφα ρίχνουν φως στις επισκέψεις του Όσβαλντ στη σοβιετική και κουβανική πρεσβεία

Περίπου 1.500 έγγραφα που αφορούν την έρευνα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία.

Η αποκάλυψη μυστικών τηλεγραφημάτων, εσωτερικών υπομνημάτων και άλλων εγγράφων έγινε εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί τον Οκτώβριο από τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ομοσπονδιακό νόμο που απαιτεί τη δημοσιοποίηση αρχείων που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση. Επιπλέον έγγραφα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν του χρόνου.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αρχεία περιέχουν αποκαλύψεις που να ανατρέπουν δραματικά όσα γνωρίζει το κοινό για τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.

Ωστόσο, τα έγγραφα αναμένονταν με ανυπομονησία από ιστορικούς και άλλους ερευνητές που, δεκαετίες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, παραμένουν δύσπιστοι για το αν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, ένας διαταραγμένος νεαρός άνδρας με ένα τουφέκι ήταν ο μόνος υπεύθυνος για μια δολοφονία που άλλαξε την αμερικανική ιστορία.

Τι περιλαμβάνεται στα έγγραφα

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα και υπομνήματα της CIA που αναφέρονται στις επισκέψεις του Όσβαλντ που είχαν αποκαλυφθεί αλλά ποτέ δεν εξηγήθηκαν πλήρως στις πρεσβείες της Σοβιετικής Ένωσης και της Κούβας στην Πόλη του Μεξικού, καθώς και συζήτηση, τις ημέρες μετά τη δολοφονία, για την πιθανότητα εμπλοκής της Κούβας στη δολοφονία του Κένεντι.

Τηλεγράφημα της CIA περιγράφει πώς ο Όσβαλντ τηλεφώνησε στη Σοβιετική πρεσβεία ενώ βρισκόταν στην Πόλη του Μεξικού για να ζητήσει βίζα για να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση. Επισκέφτηκε επίσης την κουβανική πρεσβεία, προφανώς ενδιαφερόταν για μια ταξιδιωτική βίζα που θα του επέτρεπε να επισκεφθεί την Κούβα και να περιμένει εκεί για μια σοβιετική βίζα. Στις 3 Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, επέστρεψε με το αυτοκίνητο στις ΗΠΑ μέσω μιας διάβασης στα σύνορα του Τέξας.

Ένα άλλο σημείωμα, που χρονολογείται την επομένη της δολοφονίας του Κένεντι, αναφέρει ότι σύμφωνα με ένα τηλεφώνημα που είχε υποκλαπεί στην Πόλη του Μεξικού, ο Όσβαλντ επικοινώνησε με έναν αξιωματικό της KGB ενώ βρισκόταν στη σοβιετική πρεσβεία τον Σεπτέμβριο.

Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν έναν Μεξικανό υπάλληλο της κουβανικής πρεσβείας, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο Όσβαλντ, και είπε ότι ο Όσβαλντ είχε «δηλώσει ότι ήταν κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο», σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Όσβαλντ και σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο

Έγγραφο της CIA με την ένδειξη «Secret Eyes Only» εντοπίζει σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη δολοφονία του Κουβανού ηγέτη εκείνη την εποχή, Φιντέλ Κάστρο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνωμοσίας του 1960 «που ενέπλεκε τη χρήση του εγκληματικού υπόκοσμου με επαφές μέσα στην Κούβα».

Ένα άλλο έγγραφο εξετάζει εάν ο Όσβαλντ, ενώ ζούσε στη Νέα Ορλεάνη, θα μπορούσε να είχε επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα μιας συνέντευξης του Κάστρο στον ανταποκριτή του Associated Press, στην οποία ο Κάστρο προειδοποίησε για αντίποινα εάν οι ΗΠΑ εξοντώσουν Κουβανό ηγέτη.

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν αρκετές αναφορές του FBI σχετικά με τις προσπάθειες του γραφείου να ερευνήσει και να παρακολουθήσει κορυφαία μέλη της μαφίας όπως ο Santo Trafficante Jr και ο Sam Giancana, οι οποίοι αναφέρονται συχνά σε θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κένεντι.

Εκτός από την έρευνα για τη δολοφονία Κένεντι, μέρος του υλικού θα προσελκύσει μελετητές ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει για την αντικατασκοπεία της δεκαετίας του 1960, καθώς περιλαμβάνει σελίδες επί σελίδων με λεπτομέρειες σχετικά με θέματα όπως οι μέθοδοι, ο εξοπλισμός και το προσωπικό που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση της Κουβανικής και Σοβιετικής πρεσβείας στην Πόλη του Μεξικού.

Επιφυλάξεις από FBI και CIA

Μπλοκάροντας την κυκλοφορία εκατοντάδων αρχείων το 2017 λόγω επιφυλάξεων του FBI και της CIA, ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε «δυνητικά μη αναστρέψιμη βλάβη». Παρ’ όλα αυτά περίπου 2.800 αρχεία κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή.

Η επιτροπή Warren το 1964 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Oswald ήταν ένας μοναχικός ένοπλος και μια άλλη έρευνα του Κογκρέσου το 1979 δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η CIA είχε εμπλακεί. Όμως άλλες ερμηνείες επιμένουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments