Διεθνή

Κολομβία: Μάνα και κόρη έγραψαν το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο

Κολομβία: Μάνα και κόρη έγραψαν το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο
«Σε χαλεπούς καιρούς, σε στιγμές λύπης, το μαγείρεμα πάντα θα είναι μέρος τη λύσης» δηλώνουν οι δύο γυναίκες

Η αγάπη δύο γυναικών για τις παραδοσιακές λιχουδιές, τους χάρισε το βραβείο Gourmand που απονέμεται στο Παρίσι στο καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο.

Πρόκειται για μια έκδοση που επιμελήθηκαν μια μητέρα από την Κολομβία και η κόρη της και περιλαμβάνει συνταγές για «Envueltos», παραδοσιακές τυλιχτές νοστιμιές της Λατινικής Αμερικής.

Όλες οι παραλλαγές βασίζονται σε ένα είδος ζύμης από καλαμποκάλευρο, αλεύρι μπανάνας, ή ριζάλευρο, την οποία γεμίζουν είτε με χοιρινό, είτε κοτόπουλο ή άλλα κρέατα, ή φασόλια και λαχανικά. Στη συνέχεια, την τυλίγουν με φύλλα καλαμποκιού για να τη μαγειρέψουν, συνήθως στον ατμό.

Μητέρα και κόρη

Η μητέρα Σοράιντα Τσόρι Αγκαμές και η κόρη Χάιντι Πίντο, οι οποίες μαγειρεύουν από τα παιδικά τους χρόνια, κατάγονται από την πόλη Μπαρανκαμπερμέχα της βόρειας Κολομβίας. Πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη χώρα τους για να συλλέξουν παραδοσιακές συνταγές.

«Για μεγάλο διάστημα οργανώναμε εργαστήρια διδασκαλίας τεχνικών για να κάνει κανείς envueltos. Εστιάζαμε στη ζύμη, αλλά ο κόσμος ήθελε να μάθει περισσότερα για τα “τυλίγματα”. Έτσι αρχίσαμε να ταξιδεύουμε σε όλη την Κολομβία ψάχνοντας envueltos, να εντοπίσουμε πού είναι δημοφιλή, ποιες είναι οι τοπικές ονομασίες τους και πώς τα φτιάχνουν. Συγκεντρώσαμε πάνω από 300 συνταγές», εξηγεί η Χάιντι Πίντο.

Στον ιστότοπό τους El Toque Colombiano υπάρχει ένας χάρτης όλων των τοπικών μαγειρικών παραδόσεων που εντόπισαν.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε δοκιμές έως ότου δεν αντέχαμε άλλο», εξομολογήθηκε, γελώντας, η Πίντο. Τελικά αποφάσισαν να εστιάσουν μόνο στις συνταγές που χρησιμοποιούσαν αλεύρι από καλαμπόκι, γιούκα και μπανάνα.

«Το μαγείρεμα είναι μέρος της λύσης»

Ο Ντανιέλ Γκερέρο, Ισπανός που ζει εδώ και χρόνια στην Κολομβία, ανακάλυψε το οικογενειακό μπλογκ και είπε σε μητέρα και κόρη ότι θέλει να εκδώσει τις συνταγές. Αυτές του απάντησαν ότι αναζητούσαν έναν εκδότη, οπότε πήρε τα δικαιώματα και προγραμμάτισε να εγκαινιάσει τον καινούργιο εκδοτικό οίκο του, τον «Hambre de Cultura» (Πείνα για Κουλτούρα) με το βιβλίο «Envueltos».

Ήταν έτοιμοι να πάνε στο τυπογραφείο όταν “χτύπησε” η πανδημία. Ο Γκερέρο αποφάσισε να προχωρήσει. Ωστόσο, το lockdown βοήθησε τις πωλήσεις, καθώς συνέρρεαν παραγγελίες από Κολομβιανούς στην Ευρώπη, την Ασία ακόμη και την Αυστραλία που νοσταλγούσαν την πατρίδα τους. Τώρα, ετοιμάζεται τρίτη έκδοση.

Τον περασμένο Μάιο, τo «Envueltos» συμπεριλήφθηκε στη Βραχεία Λίστα για τα βραβεία Gourmand και πριν λίγο καιρό μάνα και κόρη επικράτησαν έχοντας ανταγωνισμό από Ζιμπάμπουε, Μαλαισία, Ιρλανδία και Νέα Ζηλανδία και κέρδισαν τον χαρακτηρισμό «world best of the best».

«Σε χαλεπούς καιρούς, σε στιγμές λύπης, το μαγείρεμα πάντα θα είναι μέρος τη λύσης. Ζήτω η παράδοση, τα envueltos και η κολομβιανή κουζίνα» έγραψαν σε ανάρτηση στον λογαριασμό τους στο Instagram.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments