Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: 26 νέα κρούσματα στην Ελλάδα
Μετάλλαξη Όμικρον: Εξαιρετικά μεταδοτική είναι η παραλλαγή του κορωνοϊού, ενώ ήδη συζητείται η λήψη νέων μέτρων κατά της πανδημίας.

26 είναι πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα που έχουν ανιχνευτεί με την μετάλλαξη Όμικρον. Την είδηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετέχει μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τη Βάνα Παπαευαγγέλου και πολλούς άλλους επιστήμονες, σε ενημερωτική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία. Τονίστηκε ότι η μετάλλαξη όμικρον διπλασιάζει τα κρούσματα σε 3 ημέρες ενώ η Δέλτα τα διπλασιάζει σε 15 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pagenews.gr, οι ειδικοί εστιάζουν στην επέκταση του testing ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και μιας η Ομικρον επελαύνει σε όλη την Ευρώπη και θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει το πέμπτο κύμα και στην Ελλάδα. Κρούσμα Όμικρον: Πλήρως εμβολιασμένος ο Έλληνας που ταξίδεψε από τη Νότια Αφρική

Τι ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, νωρίτερα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, ειδικοί και κυβέρνηση θέλουν να έχουν μια πλήρη εικόνα από τον πληθυσμό. Για αυτό διέθεσαν ένα self test σε όλους ζητώντας τους να το κάνουν. Ομως, αυτή η σύσταση δεν είχε ευρεία αποδοχή, όπως είπε ο κ. Πλεύρης. Ετσι, το τέστινγκ για όλους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των συζητήσεων και μένει να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα μπορέσει να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός και να κινηθεί τις εορτές με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Το self test δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό αφού πρόκειται για αυτοδιάγνωση. Συνεπώς οι συζητήσεις γίνονται για υποχρεωτικό τεστ, δηλαδή μοριακό ή rapid. Υπό αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο οι πολίτες να χρειάζονται ένα τεστ υποχρεωτικά προκειμένου να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους τις ημέρες “αιχμής”, όπως είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη εφαρμόζει στοχευμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου με υποχρέωση για τέστ πριν εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα για την περίοδο των εορτών. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται η όσο το δυνατόν καλύτερη “θωράκιση” της χώρας από την παραλλαγή Ομικρον που θα εξαπλωθεί, είναι κάτι που θεωρείται βέβαιο, ωστόσο ο στόχος είναι αφενός να καθυστερήσει αφετέρου να εξαπλωθεί με όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες.

Η κατάσταση συναγερμού που προκαλεί η μεταδοτικότητα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους οδηγεί σε συγκεκριμένες κινήσεις και αναφορικά με το ΕΣΥ. Αυτή την εβδομάδα, όπως είπε (Σκάι) ο υπουργός Υγείας θα καθοριστούν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για την Αττική έτσι ώστε να υπάρχει σχέδιο για έξτρα κλίνες εφόσον χρειαστούν. Το Λεκανοπέδιο είναι εκείνο που πιέζεται περισσότερο σε αυτή τη φάση, μετη διασπορά στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα να έχει μειωθεί.

Τεστ ακόμη και για εμβολιασμένους

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διασκέδαση για τη Πρωτοχρονιά μπαίνει στο στόχαστρο των αρχών. Η απόφαση είναι ειλημμένη για αυστηρά τεστς και για τους εμβολισμένους. Η εντολή που έχει δοθεί είναι ξεκάθαρη: κανένας δεν θα εισέρχεται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης αν δεν παρουσιάσει ημερήσιο υγειονομικό έλεγχο τύπου rapid test. Ουσιαστικά επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας για το κρίσιμο διήμερο της πρωτοχρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα θα βρίσκονται επί ποδός περισσότεροι από 8 χιλιάδες αστυνομικοί ασκώντας αυστηρούς ελέγχους σε χώρους διασκέδασης και κατά τις πρωινές ώρες.

Η προσπάθεια έχει στόχο τη καθυστέρηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. «Κάθε ημέρα που κερδίζουμε πριν το πανδημικό κύμα της Όμικρον, είναι κέρδος ζωης», σημείωνε με δραματικό τρόπο, διεθνούς φήμης Έλληνας επιστήμονας.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα ελέγχου κυρίως για τη πρωτοχρονιά και ρητές εντολές για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων. Προβληματισμός υπάρχει και για τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες για το τριήμερο των Χριστουγέννων. Η μεγάλη πλειοψηφία, βέβαια, των επιχειρηματιών τουρισμού και στις μικρότερες μονάδες έχουν εξασφαλίσει υγειονομικές συνθήκες, με πιστοποιημένους ελέγχους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments