Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με το αδιανόητο casus belli

Μητσοτάκης: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με το αδιανόητο casus belli
Μητσοτάκης: Σε κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας μίλησε σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και το casus belli.

Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στη Σόφια, όπου και είχε συναντήσεις με τον Βούλγαρο ομόλογο του Κίριλ Πετκόφ και τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Κιρίλ Πετκόφ έκανε λόγο για μία νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα μέρα στις σχέσεις των δύο χωρών, στο εμπόριο και σε άλλους τομείς. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σημειώνοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των δεσμεύσεών τους και η πλήρωση των κριτηρίων. Στην ατζέντα των συνομιλών όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης ήταν και το μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την πανδημία.

Στήριξη της Ελλάδος στην Βουλγαρία

«Η Ελλάδα θα στηρίξει την Βουλγαρία με όλες της τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα που κάνει», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα μέρα μετά την εκλογή του Πετκόφ στην πρωθυπουργία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι θέμα μηνών να ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον αγωγό IGB σημειώνοντας πως ο ίδιος δεσμεύθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του ότι τα οποία ζητήματα θα λυθούν τους επόμενους μήνες.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο έχει ορίσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η παύση των προκλητικών ενεργειών, όπως και το αδιανόητο casus belli με το οποίο απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα, είναι προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων είπε και τόνισε πως στο μεταναστευτικό τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

«Ελλάδα και Βουλγαρία προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός από πλευράς του στο ίδιο θέμα, είπε πως η Σόφια είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε θέμα που αφορά σε προβλήματα στην περιοχή με στόχο μία μακροπρόθεσμα καλή γειτονία. Όπως σημείωσε πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

Φωτορεπορτάζ από την συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments