Οδηγός

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει με το νέο έτος – Πότε και πως θα εφαρμοστεί

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι αλλάζει με το νέο έτος – Πότε και πως θα εφαρμοστεί
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τον Ιούνιο του 2022  θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τον Ιούνιο του 2022  θα τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αρχικά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα σούπερ μάρκετ ενώ θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία με επταήμερη λειτουργία και συνεχές ωράριο ενώ θα καλύψει και τους εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη «Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος πάνω στον οποίο θα «δομηθεί» η ψηφιακή κάρτα. Θα κάνουμε πράξη το αίτημα των εργαζομένων να μην τους κλέβει κανένας το ωράριό τους. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα.  Στόχος μας είναι προχωρήσουμε και στις μικρές επιχειρήσεις  καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία».

Τι είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας ενώ εγγυάται και την τήρηση του ωραρίου εργασίας.

Από το 2022 θα ισχύουν τα εξής:

  • Παρουσίαση του web app στην ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.
  • Πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας
  • Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας

myergani.gov.gr: Παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία

  • Πρώτον, η νέα εφαρμογή myergani.gov.gr, που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν για την απασχόληση τους οι εργοδότες/επιχειρήσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
  • Δεύτερον, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας,  η οποία προχωρά. Τις προηγούμενες μέρες όλα τα στάδια του διαγωνισμού ολοκληρώθηκαν και ο ανάδοχος πιάνει άμεσα δουλειά, με στόχο η αξιοποίηση του εργαλείου αυτού να ξεκινήσει σε ορισμένους κλάδους μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση που θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Τρίτον, η μετεξέλιξη του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ σε Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών και δηλώσεων, την ολιστική αντιμετώπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων και τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments