Πολιτική

Άνοιξε την κάνουλα ο Ερντογάν; Τρία ναυάγια με μετανάστες τις τελευταίες ώρες

Άνοιξε την κάνουλα ο Ερντογάν; Τρία ναυάγια με μετανάστες τις τελευταίες ώρες
Προβληματισμός για τις κινήσεις της Τουρκίας

Συναγερμό έχουν προκαλέσει στις Αρχές τα τρία ναυάγια που συνέβησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στα οποία 30 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειωθούν κι άλλες εισροές παράνομων μεταναστών αφού εκτιμάται ότι η Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τις ελληνικές αρχές, επιχειρώντας να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στην Ευρώπη.

Ακάρ: Φτάνουμε στο Καστελλόριζο κολυμπώντας

Χθες μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε απόσταση 1950 μέτρων βρίσκεται το Καστελλόριζο. 1950 μέτρα. Ένας σπουδαστής της στρατιωτικής ακαδημίας μπορεί να φτάσει εκεί κολυμπώντας. Σε εμάς η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα στην ακαδημία. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Όταν λέμε όχι σε αυτό, μας χαρακτηρίζουν ως «επεκτατικούς». Περιμένουμε να καταλάβουν πως με τέτοιες ενέργειες και τέτοια ρητορική δεν θα φτάσουν πουθενά».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είπε ότι η Ελλάδα κάνει επίδειξη εξοπλισμού, καθώς προσπαθεί να αποκτήσει υπεροχή απέναντι στην Τουρκία.

«Με κάποιες επιδείξεις εξοπλισμού, διότι αυτό που κάνουν -δεν είναι κούρσα εξοπλισμών αλλά επίδειξη εξοπλισμού- προσπαθούν να αποκτήσουν υπεροχή απέναντι στην Τουρκία, όμως εμείς τονίζουμε πως αυτός είναι μάταιος κόπος. Επίσης, ενώ είμαστε μέσα στο ΝΑΤΟ, προσπαθούν να κάνουν κάποια πράγματα με νέες συμμαχίες. Αυτά είναι τεχνητά πράγματα» υποστήριξε.

«Ως αποτέλεσμα, αυτό που λέμε είναι οτιδήποτε και να κάνετε, η Τουρκία ως κράτος, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν την ικανότητα, τη δύναμη και τη θέληση να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτό θέλουμε, να το ξέρουν όλοι», κατέληξε ο Ακάρ.

Όπως είναι γνωστό, τα τρία περιστατικά είναι τα εξής:

  • Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στην Φολέγανδρο: Οι αλλοδαποί που επέβαιναν στο σκάφος ανέφεραν στην αρχή μηχανική βλάβη και λίγο αργότερα εισροή υδάτων. Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των επιβαινόντων στο σκάφος, ενώ τα σωστικά συνεργεία περισυνέλλεξαν 13 αλλοδαπούς σώους και τρείς σορούς.
  • Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στα Αντικύθηρα. Διασώθηκαν 90 άτομα ενώ 11 έχασαν τη ζωή τους.
  • Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, Πάρος. Σκάφος αναποδογυρίζει. Μέχρι τα μεσάνυχτα έχουν διασωθεί 63 άτομα ενώ 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Και τα τρία σκάφη είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.

Νωρίτερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών, που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, στοιβάζοντας δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη που δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιωτών, έχει διασώσει τις τρεις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους μας.

Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους, θύματα αδίστακτων δολοφόνων που αφήνονται να δρουν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Συνολικά το 2021, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η καταδίκη των διακινητών, αλλά και όσων επιτρέπουν ή και διευκολύνουν τη δράση τους, είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη και στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε την πρόσθετη κινητοποίηση και της διεθνούς κοινότητας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments